Ajuya Rashid: March 2013

DISCLAIMER:-
*Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi diblog ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca/pengunjung yang mengalami masalah kesihatan dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat dari doktor atau pakar kesihatan.

25 March 2013

Kehamilan Dan Shaklee - Part II

Haa...boleh sambung...so skarang ni mestilah saya pilih Shaklee untuk nutrisi semasa hamil saya...rasa loya pun kurang, rasa penat pun kurang,,,bila lapar sangat baru la rasa pening lalat...

Untuk kali ni...Pagi lepas breakfast saya ambil Vitalea iron formula - Iron (zat besi) penting untuk pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tubuh. Disamping mengurangkan kelahiran pramatang. 
Lepas breakfast juga saya ambil Bcomplex - acid folic sangat penting bagi perkembangan fizikal dan saraf bayi dalam rahim diawal kehamilan. Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.*
Lepas dah breakfast...sebelum masak untuk makan tengahari saya shake2  ESP ni..Soy Protein Isolate Powder ni  merupakan nutrien yang diperlukan oleh bayi, asid-amino yang membentuk protein merupakan bahan binaan badan. Protein diperlukan untuk membaikpulih dan penjagaan tisu ia penting untuk tumbesaran dan perkembangan bayi yang sihat. Kebaikan untuk ibu, menambah darah, menguatkan sistem ketahanan badan, mencegah komplikasi kehamilan. Manakala untuk bayi pula untuk membina sel darah merah dan tisu otot, membina iru yang menyalurkan khasiat dari ibu, menyokong perkembangan sempurna otak bayi terutama semasa trimester ke-3.

Vitamin C - Sebab vitamin c sustaine release belum sampai lagi..saya ambil alternatif vitamin c 100gm ni...so boleh ambil 3-5biji sehari...tp saya ambil 3biji je sehari..jimat.....Vitamin C ni sebagai sistem imum membantu lawan jangkitan dan penyakit (bagi wanita hamil, pantang dan menyusu bayi).Penghasilan kolagen - membina tulang rawan dan otot-otot dan tulang fetus. Ia juga mengandungi bahan semulajadi seperti bioflavonoids , hesperidin dan rose hips untuk meningkatkan vitamin C. Best...kulit pun cantik nnt kan..
Lastly sebelum tido, saya mesti ambil Ostematrix...Sumber kalsium ni...Kalsium penting untuk pembentukan tulang dan gigi. Ostematrix ni dapat bantu mengaktifkan enzime yang menbantu dalam pembinaan kepadatan tulang. Kenapa saya suka sangat oste ni? sebab kalau bangun tido sebelum ambil ni...pinggang rasa sakit berat je nak bangun...lepas yang paling best lagi...lawas..maklum lah org hamil ni kadang-kadang akan mengalami sembelit tau...so cara nak elak sembelit ketika hamil boleh la cuba Ostematrix ni...sangat berkesan.
Itu saja lah yang saya ambil....sebab untuk trimester pertama inilah yang wajib diambil oleh ibu mengandung...banyakkan nutrisi yang perlu...sebab dalam daily intake kita makanan tu...belum tentu cukup tau...belum tentu sayur tu segar bugar, belum tentu cukup 4gelas susu sehari...Sekarang saya yakin dengan apa yang saya ambil..Nak join saya hamil dengan set hamil shaklee? contact saya ye....In Shaa Allah saya boleh bantu



untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
sms/ whatsapp : 012-6102263
cod area : Putra height, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan

22 March 2013

Kehamilan dan Shaklee - Part 1

Alhamdulillah....Pregnant kali ni tak semabuk yang sebelum2 ni...untuk anak first saya smpai terpaksa masuk wad tau kena masukkan air..kena la tahan untuk 1 malam...sebab memang tak boleh masuk makanan langsung... kena apply unpaid leave sebulan..kebetulan bulan puasa pulak...sebulan tak puasa lah...keje husband hari2 mop lantai..sebab tiap kali dia bagi saya minum susu tiap kali tu la saya muntahkan balik susu tu..kesian sangat kat hubby masa tu...sebab memang lembik...masa dalam wad..siap boleh makan kfc lagi..hubby pun suka tengok boleh habiskan 1 set snackplate siap tanya nak tambah ke x...huhu...memang mcm org xmakan sebulan lah...lepas je discharge..baru naik kereta dah minta plastik dengan hubby...betapa teruknya.rasa nak duduk kat wad je..memang serik nak pregnant dah..tapi...tiba masa anak kedua terpaksa jugak la lalui.

Pregnant anak second plak Alhamdulillah ok skit dari yang sebelum..tapi selalu ponteng kerja lah...awal-awal tu, sebab kalau pagi mesti meragam..dah la pagi sibuk nak gi kerja.dia pun sibuk nak meragam...pagi2 kena standby bfast siap2 baru ok..tapi smbil drive pegi ofis smbil muntah.tangan kanan pegang stereng keta..tangan kiri pegang plastik smbil muntah....uwaaa...

Pregnant yang ketiga pun sama..lebih kurang yang kedua...dibulan puasa jugak...kalau boleh puasa saya puasa..tapi lepas je berbuka..semua keluar...so esoknya lembiklah xleh puasa...rasanya xsampai seminggu pun puasa untuk yang ketiga....Balik kampung untuk raya...Malam raya saya tengok ada spot darah...takut sangat masa tu...pagi raya mak mertua minta pergi hospital...pergi cek semua memang dah x ada denyutan...masa scan pun ada 2 fetus...doc kata kembar..so saya beraya kat spital dari raya pertama-ketiga..xde feel raya la balik time tu...

Kali ni Alhamdulillah...yang paling baik sekali kesihatan dari segi alahan diawal kehamilan....kalau fikir2 pengalaman lain memang serik.tapi kami memang nak anak ramai..terpaksa lalui juga...dan hamil kali ini saya sudah bersama Shaklee...of course la saya pilih shaklee untuk nutrien semasa hamil saya....Adakah sebab saya consume Shaklee saya tak alami alahan? Kalau betul Alhamdulillah.......Nak tau apa yang perlu diambil masa awal kehamilan ni?nanti saya kongsikan di Part II ye...panjang sangat nanti boring lak nak baca......to be continue..



untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
sms/ whatsapp : 012-6102263
cod area : Putra height, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan

21 March 2013

Tanda-tanda Awal Kehamilan

Suka saya nak kongsikan sikit info yang lalu diwall facebook saya tadi dari page "sweet mums" ...Sebab saya pun pernah mengalaminya...iaitu tanda awal kehamilan....adalah skit beberapa point yang saya alami..Uolls pula macam mana?


1. Perubahan ketara pada mood
Perubahan hormon yang berlaku pada awal-awal kehamilan boleh membuatkan mood anda berubah secara mendadak. Pada masa ini anda lebih mudah bersifat emosional dan sedih pada sesuatu perkara.

2. Perubahan pada warna di sekeliling payudara
Sekiranya kulit di sekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ianya bukan petanda jelas anda sedang hamil kerana perubahan tersebut boleh berlaku akibat ketidakseimbangan hormon yang langsung tiada kaitan dengan kehamilan atau mungkin juga disebabkan oleh kandungan yang terdahulu.

3. Sembelit
Sembelit atau susah membuang air besar adalah salah satu tanda-tanda awal terjadinya kehamilan. Peningkatan jumlah hormon progesteron menyebabkan proses pencernaan berjalan lambat sehingga berlakunya sembelit. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan untuk mengelakkan masalah ini.

4. Pendarahan implantasi dan senak pada ari-ari pada awal kehamilan
Lebih kurang 10 atau 14 hari selepas ovulasi, anda mungkin akan mengalami sedikit pendarahan dari faraj dan senak pada ari-ari akibat daripada implantasi yang berlaku iaitu sel telur yang telah dibuahi melekat pada dinding uterus. Pendarahan seperti ini biasanya terjadi lebih awal, lebih sedikit dan lebih cerah daripada darah haid yang biasa.

5. Sakit kepala
Sesetengah wanita akan mengalami sakit kepala yang ringan pada awal kehamilan terutamanya minggu pertama kehamilan. Sakit ini mungkin disebabkan oleh peningkatan sirkulasi darah akibat perubahan hormon yang berlaku.

6. Kerap membuang air kecil
Pada peringkat ini janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, ini menyebabkan anda kerap membuang air.

7. Rasa loya dan muntah
Sekiranya anda bernasib baik, morning sickness tidak akan menyerang pada minggu awal kehamilan, kecuali selepas minggu keempat sehinggalah ke minggu kelapan kehamilan. Segelintir wanita akan mula merasa mual dan luar biasa pada lidah walaupun baru beberapa hari mengandung. Sensasi ini biasanya terjadi akibat daripada perubahan sirkulasi saat pembuluh darah dalam tubuh anda membesar dan tekanan darah anda menurun. Selain itu, ianya juga boleh berlaku disebabkan oleh rendahnya gula darah anda.

8. Rasa lapar yang berpanjangan
Juga terjadi pada mereka yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada ibu-ibu yang berada pada minggu pertama kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah dengan alat ujian kehamilan dan membilang hari anda.

9. Merasa tidak bermaya
Hormon yang dikeluarkan pada awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya kerap terjadi di awal kehamilan kerana pada minggu pertama kehamilan, tubuh anda bekerja dengan sangat keras untuk mengeluarkan hormon dan memproduksi lebih banyak darah untuk membawa nutrisi kepada janin anda. Keadaan ini menyebabkan peningkatan kadar denyutan jantung. Tambahan pula kehadiran hormon progesteron dalam jumlah yang banyak menyebabkan anda merasa mengantuk.

10. Sakit dan tegang pada payudara
Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sensitif dan merasa sakit bila disentuh. Payudara anda juga akan mengalami perubahan ketara iaitu lebih penuh dan berat serta mulai membesar sebagai persiapan memproduksi susu ibu. Perubahan tersebut akan lebih jelas sekiranya itu adalah kehamilan pertama anda.

11. Suka dan alah kepada makanan/minuman atau bauan tertentu
Menutup hidung dari makanan, minuman atau bauan tertentu juga merupakan salah satu tanda-tanda awal yang menunjukkan bahawa anda sedang mengandung. Kebiasaannya bauan yang terlalu tajam dan menusuk hidung akan memberi kesan mual kepada sesetengah wanita. Perubahan hormon yang berlaku menyebabkan selera dan keinginan makan anda turut berubah ketika mengandung. Keadaan ini mewujudkan satu fenomena yang kita panggil mengidam.

12. Suhu asas badan yang meningkat
Suhu asas badan diambil semasa bangun pagi pada setiap hari. Sekiranya anda memang sedang membuat pemerhatian dengan mengambil suhu badan asas anda setiap pagi, anda akan mendapati paras suhu badan secara konsisten melebihi paras asas sejak dari hari pertama ianya diukur.



untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
sms/ whatsapp : 012-6102263
cod area : Putra height (Usj), Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan

16 March 2013

Jeng jeng jeng

Alhamdulillah....Semalam pegi check up di QHC Medical Centre.....rasa tak sedap badan dah dua tiga harini...semalam baru berkesempatan pegi check...memang dah agak dah sebab period pun dah 2minggu delay....hehe...memang positif...walaupun anak ketiga..tapi kami sangat teruja...mana tau kali ni dapat baby boy plak...

Hehe...comel tak?Baru bentuk kacang...mengikut scanner tu kandungan ni berusia 6minggu 3hari...Estimate Due Date ialah pada 4 November 2013...suka-suka....First tu kami suami isteri plan awal tahun depan untuk anak ketiga...tapi tersalah budget plak...ops..apa2 pun happy dengan kurniaan ini... Alhamdulillah...lagi happy kalau baby boy.
Untuk Check up kali ni...Doc bagi Duphaston untuk 1 minggu ini...1 hari 3kali makan...huhu...ingatkan dapat asid folic macam biasa...tapi ini doctor kata sebab saya ada sejarah gugur...iaitu saya penah keguguran anak kembar pada Aug 2012...hari raya pertama kot..raya kat spital tu...tapi tak apa..mungkin ada hikmahNya. So ubat ni adalah untuk support rahim saya bagi kuat...mungkin terlalu awal...tiada denyutan jantung lagi....so kena pegi lagi next week..doctor nak scan lagi skali...

Apa pun saya tak risau...untuk menghilangkan loya dan alahan ni saya mengamalkan ESP dan Ostematrix...Alhamdulillah..belum ada muntah2...kalau dulu mesti tak bangun....lepas makan mesti muntah...sebelum makan plak muntah air..makan pun tak lalu...Semoga saya dapat bertahan dan tiada alahan yang teruk seperti sebelum2 ni..



untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
sms/ whatsapp : 012-6102263
cod area : Putra height (Usj), Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan

15 March 2013

Osteoporosis

Takut tak dengar osteoporosis? Ramai yang sedar tentang penyakit osteoporosis ni....tapi tak cukup sedar orang tu kalau keperluan kalsium diabaikan.....sedikit info pasal osteoporosis dipetik dari Blog Master Cery kami group jutawan shaklee...


"Osteoporosis adalah satu keadaan kehilangan tisu tulang, mengakibatkan tulang-tulang rapuh dan mudah patah. Ia biasa berlaku di kalangan mereka yang meningkat usia dan golongan wanita berikutan menopaus, bila badan tidak lagi dapat menggantikan tisu-tisu tulang yang lama dengan tisu baru yang lebih sihat. Apabila usia meningkat, anda juga akan mengalami kekurangan jumlah tisu-tisu tulang, menyebabkan tulang menipis. Tulang akan mudah jadi rapuh dan mudah patah, terutamanya tulang belakang, pergelangan tangan dan tulang pinggul.


Tulang adalah tisu hidup yang membaiki sendiri secara berterusan. Ia terdiri dari bahagian luar yang keras, mengandungi jaringan kolagen ( serat elastik yang kuat ) bahan mineral salur darah dan sum-sum tulang. Tulang yang sihat biasanya amat padat dan ruangan di antara tulang adalah kecil.Dalam kes osteoporosis, ruangan adalah besar, menjadikan tulang lemah dan kurang elastik.Perubahan pada paras hormon boleh memberi kesan ke atas kekuatan tulang. Sebagai contoh, hormon estrogen bagi wanita boleh mencegah osteoporosis. Selepas menopos, paras estrogen menurun, menyebabkan tulang menipis dengan cepat. Osteoporosis lebih kerap berlaku dan boleh menjadi lebih teruk.


Tanda dan Gejala

Osteoporosis mengambil masa beberapa tahun untuk berkembang. Gejala pada mulanya tidak begitu ketara pada peringkat awal dan boleh mengambil beberapa bulan dan tahun untuk muncul.Tanda osteoporosis termasuklah sakit sendi, sukar untuk berdiri lurus atau duduk atau kepatahan tulang tanpa hentaman atau hentakan. Apabila tulang menjadi nipis (rendah dalam jisim tulang) , perpecahan tulang pergelangan tangan, tulang pinggul atau tulang spinal (vertebra) lebih senang patah. Batuk atau bersin mungkin menyebabkan patah tulang dada (rib) atau berpotensi untuk tulang belakang reput.

Kepatahan tulang dalam usia lanjut boleh menjadi serius, kerana tulang tidak boleh membaiki diri sendiri dengan berkesan. Ini boleh menyebabkan kepada artritis dan mungkin menyebabkan kecacatan. Artikel tambahan:Masih belum terlambat untuk menyelamatkan masa depan anda walaupun anda sudah melebihi usia 30 tahun. Anggap tulang anda seperti akaun bank dan kalsium sebagai 'duit' yang disimpan di dalamnya. Tulang anda menyerap kalsium paling banyak sebelum umur 18 tahun dan inilah masanya akaun bank tulang anda akan mengumpulkan simpanan terbanyak. Lagi banyak anda simpan, lagi banyak anda akan ada apabila semakin tua."

Saya la orang yang paling risau bab tulang nih.saya ni banyak tulang orang tinggi la katakan.sebab saya bukan tak suka minum susu...tapi tak terminum..kadang-kadang sampai expired lah susu dalam fridge..tak pun susu tepung yang husband beli pun sampai keras..sebab masuk angin expired..huhu...lepas ni memang tak risau dah..saya dah tambahkan supplement Ostematrix ni sebagai sumber kalsium saya...lagipun Ostematrix ni banyak faedahnye...ada magnesium, Vitamin D..ostematrix dah jadi supplement feveret saya dah...sebab sakit belakang masa bangun pagi dah kurang, penyusuan anak saya yang berumur 1tahun 3 bulan pun berkualiti, yang paling penting lawas...hehe...hari2 saya akan ketandas....macam minum susu omega plus(pun saya akan ketandas kalau minum susu tu)...Best..Nak cuba ? Hubungi saya 


untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
sms/ whatsapp : 012-6102263
cod area : Putra height (Usj), Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan

13 March 2013

Testimoni Ostematrix

Puan Azilah - Ostematrix + ESP membantu milk booster...ESP ialah protein dan Ostematrix ialah kalsium, ya betul protein dan kalsium adalah kandungan terbanyak didalam susu ibu, Jadi susu ibu lebih berkualiti. 

Puan Iena Gie - Ostematrix membantu untuk lawas (mengelak sembelit / buasir) , sakit belakang suami hilang, gusi berdarah tiada...bersukan tanpa sakit badan 


Puan Azrin - Badan tak lenguh, tumit tak sakit dan milk booster.

Alhamdulillah...suka dengar feedback yang positif dari customer...anda?bila lagi? nak tunggu tulang dah minta untuk diberi kalsium baru nak ambil ke? Cegah sebelum terlambat...saya sedia membantu...hubungi saya ye...

untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
sms / whatsapp :  012-610 2263



07 March 2013

Keperluan Kalsium jangan dipandang remeh


"Pakar Perunding Kanan Endokrinologi, Profesor Chan Siew Pheng menasihatkan semua wanita mengambil suplemen dan ubat khas bagi mengelak masalah osteoporosis terutama kepada mereka yang meningkat usia.



"Kita tidak boleh mengelak 100 peratus, namun boleh melambatkan prosesnya," kata beliau.

Kalsium dan vitamin D adalah bahagian penting dalam terapi osteoporosis dan ia juga mampu mencegah masalah pinggul retak ketika usia tua. Pesakit dinasihatkan mengambil kalsium dan vitamin D di samping BPs untuk mengelakkan risiko hipocalcamea. Nutrisi dan gaya hidup memainkan peranan penting dalam mencegah dan merawat osteoporosis"


Petikan : Utasan online


Tahukah anda badan kita tidak dapat menghasilkan kalsium dengan sendirinya, jadi kita perlu untuk mengambil produk tenusu untuk memastikan kita mendapat kalsium yang secukupnya. Jika tidak badan kita akan menggunakan kalsium yang ada dalam badan kita yang menyebabkan tulang rapuh dan gigi rosak, gusi berdarah, sakit pinggang, lenguh-lenguh dan sakit sendi, ini bermakna anda sedang menggunakan kalsium untuk hari tua anda...tengok tak nenek kita yang jalan membongkok, ini kerana kalsium mereka sudah kekurangan..jadi kita yang muda-muda lagi ni tak kan nak jalan bongkok macam mereka dah...sekurang-kurangnya kita dapat melambatkan proses tu.huhu...takutnya osteoporosis pun boleh jadi jugak kan.....kat bawah ni contoh osteoporosis kesan dari kekurangan kalsium....lain kali kita citer pasal osteoporosis ni...



Untuk mendapatkan supplement kalsium yang terbaik, pastikan supplement kalsium anda mengandungi Magnesium kerana 
 - Magnesium membantu menyerap kalsium dan mengekalkannya dalam tubuh. 
 - Magnesium bertindak dengan baik dengan kalsium untuk membina matrix tulang yang kuat dan kukuh bagi mengelakkan kerapuhan (osteoporosis la tu)
 - Magnesium dan kalsium bergabung dalam membantu masalah insomnia so dapatla tido lena kan.
 - Magnesium dan kalsium juga memberikan kesihatan yang lebih baik kepada sistem kardiovaskular kita...
 - Dan Magnesium adalah mineral yang sukar disimpan dalam badan kita.

Disamping itu...kena juga mengandungi Vitamin D tau...sebab Vitamin D dapat memaksimakan penyerapan kalsium dalam badan kita dan membantu mengawal kalsium didalam peredaran darah..

Nah ...Ostematrik memang pilihan tepat....apelagi hubungi saya untuk dapatkan dengan harga promosi di bulan March ni....memang tak rugi.




untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
sms/ whatsapp : 012-6102263
cod area : Putra height (Usj), Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan


05 March 2013

Promosi Ostematrix (Buy 6 Free 1)



JOM ORDER LAJU-LAJU, JARANG-JARANG SEKALI ADA PROMOSI OSTEMATRIX NI. JALAN LUPA HUBUNGI SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT.



untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
sms/ whatsapp : 012-6102263
cod area : Putra height (Usj), Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan

01 March 2013

Testimonial Set Slimming


Haa..dah baca testimoni pengguna shaklee kat atas ni...bestkan...sebenarnya ESP sangat membantu dalam penyerapan vitamin-vitamin yang kita ambil ni. Bukan itu aje...banyak lagi...kulit pun cantik. Asas untuk slimming yang penting adalah...Bakar lemak lecithin, Angkut buang lemak yang dibakar (detox) dengan Alfafa dan herbalax...Alfafa lebih kepada toksin. ESP pula untuk pembentukan otot dan membantu untuk menahan nafsu makan..yang paling best...memelihara kulit jadi putih dan halus... Nak jadi cam dorang tak....hubungi saya 

untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
sms / whatsapp :  012-610 2263




Testimoni Vivix

Click image untuk paparan lebih jelas

Alhamdulillah seorang anak yang prihatin telah menghadiahkan Vivix kepada ibu beliau..." Slm kak..td mak call dia bt test darah hr ni.Alhamdulillah....tanda2 SLE...dan kurang...hati pun ada improvement...sel darah dah ok.nak order lagi vivix."

Testimoni ini dipetik dari wall fb Master Coordinator  kami....Master Iffah Anuar... Beliau juga adalah pengidap SLE beberapa tahun yang lalu. Sekarang kesihatan beliau sudah tidak seperti dulu. Semuanya dengan izin Allah dan ikhtiar dengan Shaklee.


untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
sms / whatsapp :  012-610 2263
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ajuya Rashid Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign