Pengedar Shaklee Putra Heights dan Puchong: MASALAH BUASIR DAN SEMBELIT SELEPAS BERSALIN

DISCLAIMER:-
*Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi diblog ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca/pengunjung yang mengalami masalah kesihatan dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat dari doktor atau pakar kesihatan.

10 August 2015

MASALAH BUASIR DAN SEMBELIT SELEPAS BERSALIN


buasir dan sembelit shaklee

Kalau lepas bersalin, yang paling AR gerun ialah sembelit..haa..bukan apa kalau sembelit tanda2 nak jadi buasir tu ada tau. Buasir ni boleh dikesan melalui bengkak pada saluran dubur. Bengkak tu sebab pengembangan saluran darah dekat situ atau ada ketumbuhan sel-sel yang melapisi saluran dubur...Masa lahir anak first memang AR pernah kena. Alhamdulillah untuk yang kedua dan ketiga ni xde pulak.

Biasanya akan rasa sakit dari tekanan otot pada bengkak tersebut so nak membuang pun susah. Kadang2 boleh keluar darah. Darah tu disebabkan oleh luka yang terjadi bila najis keras bergesel dengan buasir. tapi masa AR anak first xde la sampai berdarah.

Yang AR tau buasir ni terjadi sebab selalu meneran masa membuang air besar sebab sembelit. Masalah cirit birit, batuk teruk, berdiri dan duduk mencangkung di dalam tandas terlalu lama serta kerap mengangkat benda berat. huhu so...kalau dah dalam pantang tu buat2 la cara macam orang pantang ye. Yang penting jaga pemakanan dan jangan buat kerja berat.

Kaedah merawat Buasir 
  • Kerap minum air 
  • Amalkan pemakanan seimbang yang mengandungi banyak serat dalam menu harian 
  • Amalkan kebersihan diri terutama bahagian dubur. basuh setiap kali membuang dan amalan membuang air besar yang baik adalah setiap hari ;)
  • merendamkan diri dalam air suam atau garam mandian di antara dua atau tiga kali sehari selama 10 hingga 15 minit. untuk mengecutkan bengkak di bahagian dubur. 
  • Jika berlarutan dapatkan nasihat doktor. Biasa nya doktor akan bagi ubat berlainan samada utk melembutkan najis, mengecutkan buasir dan mengurangkan kesakitan. Kalau tak jalan juga silap haribulan kena bedah..huhu takut tak?? sebab tu kena cegah awal2 lagi.

Masa hamil hormon progesteron menyebabkan pergerakan usus bertambah perlahan sebab tu mudah berlaku sembelit tambah2 penyerapan air bertambah kan. Sembelit masa hamil lagi teruk sebab kita kurang senaman dan ada pulak yang mengabaikan pengambilan zat besi tambahan, makanan berserat tinggi dan air kurang. So cegah dari awal kan bagus. 

Sebab tu masa AR pregnant anak ketiga..AR tak pernah kena sembelit tambah2 lepas bersalin lagi la tak ada langsung. AR memang takut kalau kena sembelit...maklum la dah serik dengan anak pertama. Yang anak kedua kalau tak silap AR lepas bersalin tu kena jugak sembelit tapi cepat2 ambil ubat doktor yang cucuk kat dalam tu. lepas tu terus jaga makan dan air. 

Apa yang AR nak kongsi dari produk Shaklee yang membantu mencegah sembelit dan buasir ni adalah Ostematirx. Ostematrix adalah termasuk dalam Set Hamil Shaklee..Sumber kalsium sepanjang hamil tak rugi pun cegah sambil menambah nutrisi kan.


sembelit ketika pantang dan buasir


Testimoni dari Puan Nurul (sembelit)

"Sembelit selepas operation melahirkan anak pertama memang mimpi ngeri bagi saya..xsanggup rasanya menahan luka belahan di perut bila ke toilet..
2 hari lepas saya selamat melahirkan anak kedua saya. Baby kali ni memang saya x tinggal 2-4 biji Ostematrix sebelum tidur..Belajar dari pengalaman sebab kali ni pon c-sec.
Hasilnya Alhamdulillah.. tiada lagi mimpi ngeri.. Pagi ni dah selamat buang air besar dan tiada sembelit langsung. Semuanya smooth sahaja..syukur sangat..
Ostematrix membantu melembutkan najis di samping menggalakkan susu badan dan menghilangkan sakit pinggang ibu berpantang..
Saya amalkan Ostematrix sejak awal mengandung lagi, memang xde cramp kaki sampai akhir pregnancy walaupun baby saya lahir besar..Alhamdulillah, Biiznillah.."
 - Puan Nurul


Jika anda sudah mengalami buasir dan memerlukan supplement. Hanya perlu tambah Omega Guard dan Zinc untuk menyembuhkan luka atau buasir tersebut.



set sembelit shaklee


Testimoni Set Buasir Shaklee


shaklee buasir




Untuk order produk Shaklee secara online terus dari Shaklee anda boleh klik ORDER NOW  ...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan AR seperti PUTRA HEIGHTS, PUCHONG, SERI KEMBANGAN, BANDAR KINRARA, ALAM MEGAH dan SHAH ALAM boleh hubungi AR untuk aturkan pertemuan.



Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.



Untuk info lanjut atau pesanan
Pm di fb : Ajuya Rashid (SID 920211)
sms / whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.




3 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian ini...

    psssttt thanks join segmen nak url blog #17. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2015/08/senarai-url-blog-17.html

    ReplyDelete
  2. Teringat masa bersalin aeisya..sembelit teruk sampai nanges2

    ReplyDelete
  3. umi shakleeku,
    penaah sembelit mase aank no 1.. xdek ilmu.. sambil berdrh.. huhu..last2 minum susu anmum lacta..ok dah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ajuya Rashid Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign