Pengedar Shaklee Putra Heights dan Puchong: 2017

DISCLAIMER:-
*Segala testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi diblog ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca/pengunjung yang mengalami masalah kesihatan dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat dari doktor atau pakar kesihatan.

17 November 2017

JIHAN MUSE PUN MAKAN SET HAMIL SHAKLEE

artis dan shaklee

Kita orang kan...suka stalk ig artis. haha...sekali bila ter stalk ig Jihan Muse ni nampak set hamil shaklee ni laju la screenshot. haha. Ingat senang ke artis nak beli benda yang mereka tak dibayar. of course la dorang makan pun free je. Maklum la jadi duta sana sini.

 So bagi AR kalau Jihan dah di bawah pengawasan doktor sebagai seorang yang sedang hamil sarat pulak tu. dan masih mengacara dan bekerja sana sini memang seorang yang sangat kuat lah. Kalau AR sendiri dulu-dulu tengah sarat memang kalau boleh nak duk rumah je. Nak manjakan diri kat rumah duk diam2. Tapi memandangkan ada lagi anak nak kena uruskan memang terpaksa juga lah kuat kan. Tapi Jihan pun ada pilihan untuk tidak bekerja. Tak kan la dia tak de duit. hehe

Sebenar nya nak citer Set Hamil Shaklee je..melalut kelain pulak dah. Apa pun..AR personally bangga lah bila artis pun buat pilihan untuk bershaklee. haa bukan senang tu Set Hamil Shaklee nak jual kat artis. Uolls nak tau info lanjut pasal Set Hamil Shaklee ni boleh tengok SINI ye. 

Lagi 1..Shaklee bukan drugs..hehe ia adalah makanan tambahan sahaja untuk memenuhi nutrisi si ibu hamil. Mungkin bagi Jihan ia adalah benda yang wajib dia ambil setiap hari buat masa sekarang kan. ahakss pandai2 je buat andaian. Kalau salah harap maaf 

Nanti nak share lagi sorang artis yang order Shaklee dekat IG je uolls. kuikui. 



Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.

Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.

16 November 2017

DAFTARKAN AHLI SHAKLEE SECARA PERCUMA DI SHAKLEE SUNWAY GEO

jadi ahli shaklee


Welcome new member of Shaklee Independent Distributor..hehe. Saje nak share 2 hari lepas AR pergi ke Shaklee di Sunway Geo untuk daftarkan ahli untuk 2 orang customer AR ni. Mereka adalah pelanggan tetap AR yang selalu repeat order. 

Sorang ni dia akan beli set kolesterol untuk diri sendiri...lepas tu memandangkan bulan ni ada promosi beli set family dapat beli gla complex dengan diskaun 20% lagi la best. kira punya kira layak pulak dia untuk daftar ahli shaklee secara percuma sebab belian beliau cukup 200uv lebih kurang Rm750.00 (jimat dah rm69.90) sedangkan tengah bulan nanti boleh dapat cash bonus dalam Rm35.00. Banyak jimat nya kan. Alang2 dah borong tu baik la daftar ahli terus lagi jimat

Seorang lagi pulak dia memang akan order ostematrix dan Bcomplex..katanya jatuh cinta dah dengan Shaklee boleh tak buat bisnes. Boleh aja...meh AR daftarkan ahli terus. Mana tahu dapat bonus dari Shaklee boleh makan supplement free je kan. maklum la dah ada bonus boleh la cover untuk beli supplement untuk diri sendiri. Lebih2 boleh beli benda lain. ahakss. Beliau adalah seorang suri rumah anak 2. In shaa Allah AR akan cuba bagi panduan untuk sama2 jana income dari rumah. yang penting kena la rajin dan tak mudah putus asa. 

Sebenarnya ramai yang takut nak daftar jadi ahli shaklee ni sebab takut kena jual. padahal tak perlu jual pun kalau nak makan untuk diri sendiri dengan harga murah. Tinggal bayar Rm69.90 atau belian Rm750 keatas ke. dah boleh menikmati produk shaklee dengan harga ahli. Kalau nak cerita kat jiran-jiran pun boleh secara tak langsung kita dah berkongsi apa yang kita makan kan. lepas tu dia beli dengan kita. secara tak sengaja pula terjual. haa macam tu AR start. sampai la tertubuhnya blog ni. hehe

Alhamdulillah..saje nak share dua keahlian ni dengan 2 niat berbeza. 1 beli banyak tak menjual pun nak makan sendiri je, 1 daftar ahli tanpa belian nak buat bisnes. kan tak payah modal tu. tinggal nanti ada yang berminat boleh terus order dengan shaklee ala2 dropship gitu. 

Best tak jadi ahli shaklee? Kalau best dan rasa nak join AR and the geng jangan segan2 whatsapp AR. ( ada orang susah nak panggil AR...panggil zura je ok..hehe)


Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.

Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.


09 November 2017

HAPPY BIRTHDAY ANAK UMI!!


Tanggal 9 November lahir lah si hensem umi ni.  Muhammad Hakan Haris Bin Muhammad Zaki. Alhamdulillah dah setahun dah Haris ye. hehe...Umi pun tak sangka sebenarnya akan lahir seorang lelaki dalam hidup umi selain papa. haha. sebab anak ke empat baru la disahkan lelaki.

Paling tak sabar bila doktor scan nak ukur paha dia masa dalam perut tapi ternampak pulak bebird dia. terus terkejut umi.."eh itu pistol dia" doctor cakap " tahniah dapat jugak boy". yang paling happy takde orang lain dah mesti la papa dia. nak geng main bola katanya. apa2 hal pun senang ada orang tolong papa. kuikui. kalau tak papa sorang je la the only man. 

Dengan ini umi nak ucapkan selamat hari lahir sayangku. semoga membesar dengan sihat dan gembira. Jadi anak soleh untuk umi dan papa. 


Update : Malam nya papa bawa balik ke comel sebiji..tengah setting makanan dan nak nyalakan lilin Haris dah tak sabar nak ngap kek. haha geram agak nya tengok warna warni. 




Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.





07 November 2017

KULIT SENSITIF HILANG DENGAN SHAKLEE


shaklee untuk kulit sensitif

Kakbee ada 1 problem yang sangat2 menggangu kehidupan kakbee.
Nak tahu apa?

Kakbee tak dapat menikmati makanan dengan jari jemari kakbee yang runcing ini.
Jari jemari kakbee sangat sensitif especially pada sabun basuh n seafood.
Sampai hilang cap jari kakbee. 
Bila makan pakai tangan, walaupun makanan tu tak pedas, ya Allah pijarrr tangan.
Lepas makan mesti kakbee tiup2 jari kakbee.
Konon2 boleh hilangkan pijarr tu..

Kalau makan yang pedas2 atau seafood macam kerang n udang, lagi la mashaAllah...nak nangesss.. Pedih.. Terbakar.. Pijarr.. 
Kakbee rasa dah tak de harapan dah nak baik sepenuhnya.
Kakbee cuma boleh control penggunaan jari jemari ni dengan makan pakai sudu n basuh baju atau pinggan mangkuk pakai glove.
Sampai lah satu hari, kakbee cuba produk shaklee untuk kurus n menyusu.
Salah satu produk dalam kedua-dua set ni adalah ESP.

Kakbee tak sedar bila Allah beri semula nikmat makan dengan jari jemari kakbee yang runcing ini.
Tiba2 je kakbee dah boleh makan pakai tangan.

Sambal belacan yang dah lama kakbee tinggal, kakbee dapat nikmati semula dengan makan pakai jari.

Kalau siram air kerang kat jari pun dah tak rasa apa2 dah.
Tak pedih.
tak pijar.
Tak nanges.

Ya Allah..nikmatnya rasa..
Terima kasih Allah berikan semula jari jemari yang sihat pada kakbee
Nikmat rasa bila kakbee dah bebas pegang apapun sabun basuh.
Tak perlu ber glove lagi.

Ya Allah..syukur sangat2.. Asbab ESP, kulit kakbee dah pulih semula.
Pulih sepenuhnya.
Cap jari pun dah ada semula. 

Sebab tu kakbee sayang sangat dengan shaklee ni.
Setiap hari mesti nak makan.
Sebab SHAKLEE DAH BERI NIKMAT SIHAT PADA KAKBEE. ATAS IZIN ALLAH JUA.

===========================================

Haa..seram dengar citer kak bee ni..kulit sensitif sampai hilang cap jari. kalau pergi mana2 yang perlu kan jari memang bermasalah la kan. Paling seksa bila nak makan atau nak buat kerja pun susah kan. 

Kulit sensitif ni macam2 jenis pulak yang AR jumpa. kesian pun ada. macam tak normal dah. opss. So uolls nak kembalikan keadaan kulit yang normal kena la lebih kan pengambilan nutrisi dalam badan ye. 


Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.

Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.



06 November 2017

ESP SHAKLEE UNTUK IBU MENYUSU

esp shaklee

ESP SHAKLEE ni memang dah makin popular dikalangan ibu-ibu yang menyusu kan badan. Maklum lah sangat sinonim untuk kurus dan susu badan kekal banyak dan pekat. Bila minum ESP Shaklee ibu ini rasa lebih kenyang dan susu badan nya makin pekat dan banyak.

Bagi AR sendiri pun akan rasa lebih bertenaga bila minum ESP sambil menyusukan baby boy yang dah hampir 1 tahun ni. Kulit pun rasa lebih moist. ahaks pengakuan ikhlas ni. So uolls kalau nak cuba ESP Shaklee boleh terus contact AR. tekan link whatsapp kat sebelah boleh..kat bawah pun boleh.

Sebelum tu AR share sedikit info ESP Shaklee ye :-

- ESP ni adalah sember protien lengkap yang ada 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar untuk kita dapatkan daripada diet harian kita.

- ESP mengandungi kacang soya non-GMO yang semulajadi dan ia bebas dari kolestrol ia juga rendah lemak.

- ESP terbukti mampu membekalkan tenaga yang boleh bertahan berjam-jam lamanya.

- ESP bantu untuk kekalkan paras gula dalam darah.

- ESP bantu untuk kekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dna pembentukan otot baru,

- ESP tiada perasa tiruan, pengawet dan pewarna.

- ESP mengandungi lemak yang sangat sedikit iaitu 1gm dan tiada laktosa dimana kadar untuk hadam adalah sangat tinggi.

Info Lanjut mengenai ESP SHAKLEE klik sini

Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.

Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.



04 November 2017

HILANGKAN RUAM BAYI DENGAN HERBAL BLEND SHAKLEE

hilangkan ruam bayi

Haa siapa yang nak hilangkan ruam bayi boleh cuba herbal blend dari Shaklee ni. Herbal Blend bebas dari paraben dan menggunakan bahan-bahan semulajadi. Tak panas tak sejuk, rasa yang neutral je. sesuai sangat untuk sapuan harian bayi. Tambah-tambah bayi yang baru lahir mudah kena ruam. 

Lepas mandi sapu kan nipis pada kulit bayi untuk menggelak dan mencegah ruam. Kalau dah naik ruam pun boleh sapu ringan untuk hilangkan nya. Pasti bayi anda selesa. 


Herbal Blend® Multi-Purpose Cream
  • Krim yang melegakan dan diuji secara klinikal ini berkesan untuk melembutkan kulit anda, termasuk kulit yang kasar dan keras pada lutut, siku dan kaki
  • Dengan kesejukan mentol dan tidak melekit
  • Dirumus daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sej, horse chestnut, yarrow dan rosemary

Harga Herbal Blend Shaklee : Rm37.50

Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.
Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.



03 November 2017

PROMOSI SET KESIHATAN KELUARGA SHAKLEE


Merecik bang hang promosi ni. Sampai 20% tu potongan untuk produk Vitamin E atau GLA complex. Yang best nya set ini adalah untuk seisi keluarga..bermula dari produk basic yang mengandungi 

ESP (37uv)
Vitalea Iron Formula (22uv)
Bcomplex (13)
Vitamin C (22uv)
Omega Guard (33)

Cara untuk dapatkan produk vitamin E atau GLA complex dengan potongan 20% uolls boleh pilih antara rangkain produk kesihatan keluarga itu dengan belian 100uv terus layak untuk grab produk tersebut. Contoh nya seperti (esp, vitalea, bcomplex, omega guard = 103uv) pilihan nak ambil vitamin c terpulang. Tetapi uolls dah layak untuk grab vitamin E atau Gla Complex pada harga potongan 20%.

Lagi best kalau uolls terus jadikan 200uv uolls terus dapat keahlian percuma..lagi la jimat. Dapat enjoy harga ahli, dapat enjoy cash bonus pertengahan bulan nanti. 


Tak lupa juga untuk anak-anak anda dengan belian 3 botol Vitalea For Children percuma sebotol Vitalea For Children. Bekalan multivitamin untuk anak-anak selama 4 bulan tu. hehe. Harga Rm353.00 untuk 4 botol



Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.
Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.



02 November 2017

PENGEDAR SHAKLEE AMPANG, CHERAS DAN PANDAN INDAH

Shaklee pandan indah
Agen Shaklee Ampang : Kak Fik

Hai..Saya Fikriah boleh panggil Kak Fik..Saya adalah Pengedar atau agen Shaklee Sekitar Ampang, Cheras dan Pandan Indah. Nak order Shaklee boleh terus Whatsapp Kak Fik di link Whatsapp ni ye. 0123180716

Antara produk yang disediakan adalah Set hamil Shaklee, set pantang shaklee, set penyusuan shaklee dan pelbagai untuk kesihatan anda dari Shaklee yang semestinya selamat dan mesra alam.

Kak Fik adalah salah seorang pengedar dan agen shaklee di bawah bimbingan AR (ZNZ EMPIRE). Semoga uolls dapat memberi sokongan padu kepada nya. Untuk mendapatkan produk shaklee secara pick up atau COD di kawasan Kak Fik boleh terus berhubung dengan Kak Fik ye.



Untuk join dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.
Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.


01 November 2017

PROMOSI VIVIX SHAKLEE MURAH SEPANJANG NOVEMBER


Mesti ramai yang tunggu Harga Vivix Shaklee Jatuh merudum murah-murah amat ni kan. Jimat sehingga Rm155.00 dengan pembelian Vivix Twin Pack ni

Apa yang akan uolls dapat dengan pembelian set vivix twin pack ni?
  • Keahlian percuma yang bernilai Rm68.90
  • Percuma penghantaran bernilai Rm10.00
  • Cash Bonus bernilai Rm36.10

Lepas je dari hari pembelian dan pendaftaran ni uolls terus dapat buat belian sebarang produk shaklee dengan harga ahli uolls. Jimat berganda2 tu. 


Vivix adalah produk penemuan revolusioner oleh Shaklee, Vivix Botanical Beverage Mix melambangkan penemuan revolusioner dalam bidang khasiat pemakanan polifenol. Vivix mengandungi ramuan botani Shaklee yang tersendiri iaitu Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol ialah kumpulan fitokimia berasaskan tumbuh-tumbuhan dengan kebaikan antioksidan dan berkesan melambatkan penuaan sel.

Vivix mampu memperbaiki sehingga ke peringkat sel sebab tu lah AR sangat suka syorkan setiap penyakit dan masalah kesihatan untuk mencuba VIVIX SHAKLEE ni. Mahal bukan lah faktor nya tetapi khasiat dan manfaat kesihatan yang lebih baik adalah lebih penting kan. 

Antara nya adalah:-
  • Awet muda
  • Darah tinggi
  • Kencing manis
  • Parut excident
  • Sakit lutut
  • Rambut gugur
  • Nak kurus
  • Banyak angin 
  • Glaukoma katarak
  • Sakit Buah Pinggang
  • Masalah hati
  • Berhenti merokok
  • Nephrotic syndrome
  • Kanser
  • Masalah Jantung
  • Masalah usus
  • Autoimun (SLE)
  • Kemurungan
  • Kesuburan (pcos)
  • Parkinson
  • Kesihatan Menyeluruh
  • Vitiligo (sopak)
  • Nyanyuk
  • Tenaga



Walaubagaimana pun setiap penyakit yang anda hadapi perlu dapatkan nasihat doktor atau pakar kesihatan anda terlebih dahulu, Vivix hanya lah makanan tambahan bukan untuk mengubati. 

Info lanjut dan testimoni VIVIX SHAKLEE KLIK SINI

Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.
Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.



31 October 2017

PARUT DIMUKA HILANG DENGAN VITAMIN C SHAKLEE

parut di muka hilang

Haa..ni mesti ramai suka bab masalah parut ni kan. AR sendiri pun teruja la kalau boleh hilangkan parut ni. hehe

Testimoni ni nak tau tak sape? Bibik dekat taska tau yang makan vitamin C ni. Kecoh je dia bila sedar-sedar parut kat muka dia hilang. 

Alhamdulillah..kalau macam tu habis la teacher2 kat taska tu mengoder vitamin C..sebab testimoni depan mata. Dari bibik pulak tu. 



Harga Sustained Release Vitamin C Shaklee RM97.00

Info lanjut mengenai Vitamin C shaklee boleh KLIK SINI




Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com

Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.
Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.



SEGMEN THANK YOU 200,000 VISITORS


Waahh..dah lama tak join segmen macam ni. hehe. bagi menyokong rakan-rakan blogger AR pun join la dengan gembira nya. Semoga rezeki berpihak kepada hakak. hikhik

Sape nak join klik banner k






29 October 2017

JANGAN BAGI UBAT BATUK KEPADA KANAK-KANAK

jangan bagi ubat batuk kepada kanak-kanak

UBAT BATUK DAN SELESEMA: PENAWAR ATAU RACUN BAGI KANAK-KANAK?

Batuk dan selesema merupakan satu mekanisme pertahanan diri badan untuk membantu dalam proses pengeluaran kahak secara semula jadi. Kebiasaannya, selesema dan batuk yang dialami adalah ringan dan akan sembuh sendiri tanpa memerlukan rawatan dalam tempoh tertentu. 


Gejala batuk dan selesema amat sinonim dalam kalangan kanak-kanak. Simptom seperti sakit tekak, hidung berair dan tersumbat mungkin mengganggu kualiti tidur dan aktiviti seharian kanak-kanak. Situasi ini akan menimbulkan rasa kebimbangan dalam kalangan ibu bapa dan mereka akan cuba mendapatkan rawatan bagi mengembalikan keselesaan dan keceriaan anak-anak.

Ubat yang biasa diberikan dalam rawatan batuk dan selesema adalah antihistamin (seperti chlorpheniramine), antitusif (seperti diphenhydramine) dan dekongestan (seperti pseudoephedrine). Walau bagaimanapun, kebanyakan ibu bapa tidak mengetahui bahawa banyak kajian telah membuktikan bahawa rawatan yang diberi adalah lebih kepada untuk melegakan simptom, mencegah komplikasi serta mengelakkan penyebaran jangkitan tersebut.

Menurut Food and Drugs Administration (FDA), ubat batuk dan selesema tidak harus diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun kerana ia boleh memudaratkan. Kanak-kanak ini berisiko untuk mendapat kesan advers yang serius serta berpotensi untuk menyebabkan kematian terutamanya akibat penekanan saluran pernafasan.

Kesilapan dan kecuaian pemberian dos secara berlebihan untuk ubat batuk dan selesema kumpulan antihistamin generasi terdahulu (contoh: diphenhydramine, brompheniramine, promethazine atau chlorpheniramine) kepada kanak-kanak akan menyebabkan kesan advers yang tidak diingini.

Antara kesan advers yang biasa ditemui adalah masalah sistem pernafasan, terlalu mengantuk, sawan, peningkatan kadar denyut jantung dan sebagainya. Selain daripada itu, terdapat juga kombinasi bahan lain yang terkandung dalam ubat selesema dan ubat batuk seperti pseudoephedrine. Bahan ini jika diambil pada dos berlebihan boleh menyebabkan tekanan darah meningkat, sakit kepala, kekeliruan, masalah jantung dan lain-lain.

Di Malaysia, sebagai langkah keselamatan, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mewajibkan pihak syarikat untuk memuatkan amaran keselamatan yang jelas pada label dan sisipan bungkusan pada produk persediaan cecair oral yang mengandungi antihistamin, antitusif dan dekongestan dalam rawatan batuk dan selesema. Amaran keselamatan tersebut menyatakan bahawa penggunaan ubat batuk dan selesema adalah tidak sesuai dalam kalangan kanak-kanak yang berumur di bawah 2 tahun.

Alternatif yang boleh digunakan oleh ibu bapa
Terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh dipertimbangkan sebagai alternatif kepada ubat batuk dan selesema sekiranya bayi atau kanak-kanak berumur dua tahun ke bawah mengalami masalah batuk dan selesema. Antara kaedah-kaedah tersebut adalah:

1. Menggunakan ubat titisan atau semburan hidung yang mengandungi garam laut (normal saline atau sodium chloride 0.9%). Ubat ini boleh mengurangkan gejala hidung tersumbat dengan mengekalkan kelembapan rongga hidung.
2. Penggunaan alat penyembur kelembapan (Mist Humidifier) juga boleh memberi kelegaan kepada hidung yang tersumbat dan kesukaran untuk bernafas.
3. Menggunakan alat picagari bulb untuk menyedut lendir atau mukus keluar daripada rongga hidung.
4. Memastikan pesakit minum air secara kerap untuk menggalakkan penghidratan badan.

Peringatan

Dalam sesetengah keadaan, penggunaan ubat batuk dan selesema amat diperlukan bagi tujuan rawatan untuk pesakit kanak-kanak setelah faedah dan risiko yang berkaitan dipertimbangkan sepenuhnya atas nasihat doktor. Walau bagaimanapun terdapat beberapa perkara berikut perlu diberi perhatian. Ibu bapa perlu sentiasa peka dan memahami arahan pengambilan ubat pada label ubat dan juga arahan yang disampaikan oleh doktor dan ahli farmasi.

Seterusnya, ibu bapa perlu elak daripada menambah atau mengubah dos yang telah ditetapkan kerana pengiraan dos adalah berdasarkan berat badan kanak-kanak tersebut. Pastikan ubat disukat dengan menggunakan alat penyukat yang tepat seperti picagari. Sukatan dengan menggunakan tudung penyukat, camca atau sudu adalah kurang tepat dan mungkin boleh menyebabkan dos berlebihan.

Selain itu, ibu bapa tidak boleh berkongsi ubat batuk dan selesema kepada pesakit kanak-kanak yang lain walaupun gejala penyakit yang dihadapi adalah sama. Perkara ini adalah kerana jenis dan dos ubat-ubatan dalam rawatan batuk dan selesema adalah berbeza bergantung kepada keadaan pesakit.

Ibu bapa haruslah merujuk kepada ahli farmasi jika terdapat sebarang kemusykilan atau pertanyaan berkaitan penggunaan ubat-ubatan, atau boleh menghubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (National Pharmacy Call Centre-NPCC) di talian 1800-88-6722 (Isnin hingga Jumaat jam 8.00 pagi - 5.00 petang) untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Disediakan oleh:

Muhammad Iqbar bin Mohd Aris
Pegawai Farmasi
Hospital Tampin


======================================
Kadang-kadang ada juga doktor yang benarkan makan ubat batuk kalau AR gi klinik. Tapi jarang sangat AR bagi kecuali teruk sangat dan umur anak yang 4 tahun keatas. Semoga ibu bapa sekalian juga dapat berhati-hati dalam memberi ubat pada anak2. 

Sekadar peringatan untuk semua. 


Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.

Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ajuya Rashid Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign