05 December 2018

6 CABARAN KETIKA HAMIL


Hai mommies semua...Harini AR nak share 6 cabaran ketika hamil. hehe so macam mana setakat ni? Rasa nya boleh bawa tak pembawakan tu. Mesti excited kan bila dapat tahu diri hamil. AR sendiri kadang-kadang tak percaya pada diri sendiri untuk melalui cabaran-cabaran ketika hamil ni. Tapi itu lah naluri dan lumrah seorang wanita Allah dah beri kekuatan yang luar biasa sebagai seorang wanita. Ecehh.

Buat masa sekarang AR sedang hamil anak kelima...haa...diri sendiri pun masih tak percaya anak dah nak masuk lima? sedangkan setiap kali hamil mesti kata serik. hehe. maklum la setiap kali hamil mesti kena menanggung alahan. Cuma AR bersyukur ianya tak lama. Selalu nya habis je trimester pertama Alhamdulillah alahan tu semakin hilang. Automatik macam tak ada apa2. lepas tu habis alahan tu baru la rasa ber dunia. rasa excited dengan bakal kehadiran orang baru walaupun dah anak yang kelima. 

So lepas ni bersedia la pulak dengan cabaran-cabaran lain. hehe. Tapi AR percaya dengan pengalaman-pengalaman lepas diri ni dah boleh handle dah semua. Tambah-tambah di temani dengan Set Hamil Shaklee kan...Ahakss


Cabaran 1 : Kekejangan Kaki 

Biasanya berlaku pada waktu malam dan pada lewat kehamilan. ia boleh disebabkan oleh berat berlebihan yang ditampung, kekurangan nutrisi, terlalu aktif atau tidak aktif. 

Tips untuk mengatasi cabaran ini ialah alaskan kaki dengan bantal, buat regangan gerakkan pergelangan kaki dan jari anda, kekal hidrasi, pastikan pengambilan kalsium dan magnesium mencukupi.

Tips AR : Ambil Ostematrix

Cabaran 2 : Berat Badan Berlebihan 

Tips : Makan hidangan kecil dan kerap, Pilih makanan ringan yang sihat seperti protein dan buah, Anda hanya perlukan tambahan 300 kalori sehari sahaja

Tips AR : Ambil ESP dan Omega Guard


Cabaran 3 : Keguguran Rambut

Sesetengah wanita mengalami keguguran rambut akibat perubahan hormon dan kekurangan nutrisi

Tips untuk mengatasi gunakan syampu dan perapi rambut yang lembut, Urutkan kulit kepala untuk merangsang peredaran darah. Amalkan pemakanan sihat dan ambil vitamin pranatal anda seperti protein, zat besi, biotin, vitamin B dan vitamin C

Tips AR : ESP, Vitalea Iron Formula, Bcomplex, Vitamin C


Cabaran 4 : Perubahan Emosi 

Perubahan emosi boleh disebabkan peningkatan hormon, tekanan dan keletihan. Ingat, kesihatan mental adalah sama penting nya dengan kesihatan fizikal anda semasa hamil 

Tips Dapatkan tidur yang mencukupi, Luangkan masa dengan pasangan anda, cuba senaman yoga untuk ibu hamil, Ambil makanan berkhasiat dengan GI rendah, Ambil vitamin pranatal anda vitamin B, Zat besi, dan asid lemak

Tips AR : ESP, Bcomplex, Vitalea iron formula, Omega Guard


Cabaran 5 : Jisim tulang berkurangan 

Semasa hamil, bayi dalam kandungan memerlukan kalsium yang mencukupi untuk perkembangan rangka tulang terutamanya 3 bulan yang terakhir. Jika anda tidak mendapatkan kalsium yang mencukupi bayi akan akan menyerap apa yang diperlukan nya dari tulang anda.

Tips Amalkan gaya hidup yang sihat, jangan merokok atau minum alkohol, lakukan senaman ringan, dapatkan kalsium dan mineral pembina tulang 

Tips AR : ESP dan Ostematrix           


Cabaran 6 : Mabuk hamil 

Cabaran ini di alami terutama nya pada peringkat awal kehamilan dan biasanya akan berlalu pada akhir trimester pertama. Ia disebabkan oleh perubahan hormon dan menjejaskan pemakanan anda.

Tips Makan sedikit dan kerap. Jika muntah, ambil air yang mencukupi, Cuba teh pudina halia. Ambil vitamin pranatal anda terutamanya vitamin B6 dan magnesium untuk bantu mengurangkan mabuk hamil.

Tips AR :Kunyah Vitamin C Chewable (menggantikan asam yang banyak bahan kimia), Pepermint Ginger Plus 

Harga Set Hamil Shaklee ada Disini (klik)





Untuk order dan sebarang pertanyaan. Boleh la berhubung dengan Ajuya Rashid di saluran berikut ( klik )

Call / sms : 012-6102263
Whatsapp : Ajuya Rashid 
Telegram : Ajuya Rashid
Facebook Mesengger : Ajuya Rashid
Email : ya_rar@yahoo.com


Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm75.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.

Pengedar Shaklee (SID : 920211) Di Bandar Kinrara, Bukit Jalil, Puchong, Taman Puncak Jalil dan Seri Kembangan 



0 comments:

Post a comment