12 November 2019

SELAMAT HARI LAHIR ANAKKU HARIS!!




Selamat hari lahir Haris my only son...paling hensem dihati Umi dan Papa. Hari lahir Haris yang ketiga tahun. Simple celebration je, Papa kata takde bajet. Haha..Kebetulan baru balik dari kampung pagi tu. Umi nya pun malas nak fikir nak buat apa. Dengan keadaan mental dan fizikal yang masih penat travel, beg balik kampung pun duk tepi dinding lagi. Takde mood nak buat majlis keramaian. Last-last kita orang dinner beli kek dan KFC je. Hehe muncung tak leh blah, gigih nak tiup lilin. Keesokannya baru la pergi cari hadiah untuk Haris. 


Muka happy ke apa taktau dapat surprise..hehe (diapit oleh 4 dara)

Tapi budak-budak kan, macam mana pun tetap meriah dan happy. Asalkan ada juga la sesuatu untuk Birthday Boy. 


Comel tak kek Haris? hehe..dah last minit malam tu nak makan baru nak gi cari kan tak ada rezeki nak beli kek kegemaran anak-anak. Kek coklat Indulgence Secret Resepi tak ada yang whole. Untuk kek coklat yang anak-anak makan tinggal la coklat au lait ni. Itupun dah tinggal separuh dah. Umi pun dengan kreatif nya ambil je la 6 slice. hehe. Jadi la kek petak yang comel untuk makan sekeluarga. Dah kecik comel tu memang sekali hadap je la jawab dia. Semua nya suka kek coklat. Yang best nya harga pun jadi murah lah dari bajet. hehe. 

Apa-apa pun Umi nak ucapkan selamat hari lahir untuk satu-satu nya anak lelaki Umi yang ke 3 tahun, Semoga membesar menjadi anak yang Soleh. Semoga Allah melimpahkan Rahmat kepadamu. Semoga dicukupkan usia untuk beribadah dan tercapai apa yang dicintakan dan dicitakan. Amin, Doa Umi sentiasa mengiringi disetiap langkahmu. 


Continue Reading

26 October 2019

SHELL OUT SEMPENA BIRTHDAY MA TERSAYANG

Happy Birthday Ma, Surprise!!
Tanggal 9 Oktober lepas, genapla umur Ma Kakya 60 tahun. Beliau dilahirkan pada tahun 1959. Alhamdulillah dengan umur beliau ini sihat walafiat dengan kehadiran 10 cahaya mata. Rezeki Ma juga anak-anak ramai yang tinggal dekat. Jadi sempena hari lahir Ma tempoh hari kami adik beradik sepakat untuk masak Shell Out kat rumah Kakya. Boleh buat meja panjang kat laman. hehe. 

Surprise tau...Kebetulan hari kejadian Ma masak nasi dagang, kat group whatsapp Ma dah jemput kami datang. Tapi tak ramai la yang datang sebab sibuk nak masak ni. Banyak benda nak kena buat. Selalu nya Ma yang masak kalau ada keramaian. Kami tinggal tolong sikit-sikit. Ini dah semua benda kena buat sendiri mendapat la kan. Masing-masing tak biasa masak banyak-banyak macam ni. Kena ada ketua yang berpengalaman macam ma baru la cepat. Hihi alasan kan. 

Macam mana boleh tercetus nak masak Shell out sempena sambutan hari lahir ma ni? 2 3 menjak ni orang tu keluar gi makan shell out. Tokmek Kakya pun datang dari kampung sepupu Kakya bawa gi makan shell out. Yang lain-lain duk cerita tempat masing-masing pergi makan sedap. Pakat la nak ajak pergi makan kat sana Jadi nya Kakya tercetus la idea untuk buat menu Shell Out ni. Buat sendiri lagi murah kan bila ramai-ramai macam ni. 

Bahan Mentah Untuk Shellout
Bermula la Kakda (kakak no 2) pergi beli bahan-bahan sebab dia paling dekat dengan pasar borong selangor. Alhamdulillah segar-segar semua nya..Kakya kat rumah standby je tunggu bahan mentah sampai. Sampai je terus masing-masing sinsing baju untuk masak. Menu shellout yang kami setuju ialah ketam, kerang masak cili. Kakya ditugaskan buat masakkan buttermilk. Udang, ayam dan kupang buttermilk. Manakala lala masak kicap. So tak banyak sangat kerja kan tinggal buat sos dia je then masukkan la semua bahan mentah. 

Kaklong tengan buat apa pun tak tau la tu. rosak gambar I tau. hehe

Siapp
Siap semua masakan kita letak je dulu atas meja sambil menunggu ketibaan birthday girl. Menu Shell out ialah Kupang buttermilk, Sotong goreng tepung, Udang Buttermilk, Ketam masak cili. Tidak kelihatan ayam goreng terpung, ayam buttermilk dan lala masak kicap. Puas hati makan banyak. 

Apahal parking kat dalam ni..nak prank ke terus menyorok. hehe

Dapat tangkap untuk tiup lilin

Nyanyian selamat untuk Tokmek yang melahirkan ibu kami..hehe

Ketibaan Ma dan Tokmek (Mak yang melahirkan ma kami..hehe). Kebetulan Tokmek ada kat rumah ma, usung la dia sekali. Ma dan Tokmek kena kelentong minta ikut teman adik nak ambil barang kat rumah Kakya. Tak payah turun kereta pun kata nya. So masing-masing tak bersiap la main sarung je mana sempat. Sampai je rumah Kakya kami dah buka kan pintu pagar biar VIP parking kat dalam. Kereta tetamu lain semua dah parking jauh tak bagi Ma perasan. Ahakss...teruk punya surprise. Lepas je kereta ma masuk kat dalam kami keluar dari sebelah rumah dengan kek.  

Birthday girl dibawa ke meja makan dan meja kek untuk majlis bergambar. hehe
Kelihatan nenek tengah dukung cucu yang disebut-sebut tak balik minggu ni. rupanya duk tunggu nak jumpa kat sini. Baru lepas tengok video sikecil tu lagi la rindu. 
Bacaan doa oleh 'ustaz Z' adik Kakya

Hidangan oleh abang ipar Kakya

Jom makan. Tukang masak tengok je dulu 

Orang duk sibuk dia gi posing pulak
Budak-budak letak je, boleh makan bersila untuk mak-mak yang ada anak kecil

Tokmek..Semoga panjang umur. Terima kasih melahirkan mak kami.

Birthday Girl..Semoga panjang umur untuk Ma. Maaf la atas surprise ni. hehe
Main chapklicap..ha korang tau tak.

Taktau la apa topik bapak-bapak..


Lepas makan, kemas, kita lepak-lepak. Sengaja buat petang dalam pukul 6.30 dijangka ketibaan VIP. So boleh la balik awal. Kesian pada yang nak balik jauh nanti. Ampang je paling jauh pun dari Bandar Kinrara. Ihik..ye la boleh lepak lama sikit kan. Yang lelaki dah jumpa tikar kat situ automatik pulak buat tempat solat jemaah kat situ ye

Nak balik dah, sempat la ambil gambar dengan gegulz semua. 

Terima kasih semua watak utama yang sporting

Alhamdulillah, majlis berjalan lancar seperti yang dirancang. Lagi istimewa dengan kehadiran Tokmek sebab beliau juga la kami ada di dunia ini. Nak resepi Shell out? Nanti Kakya share di lain entry ye. Daaaaaa




Continue Reading

22 October 2019

MEE GORENG EXPRESS DENGAN PERENCAH ADABI

perencah mee goreng adabi
Bahan-bahan Mee Goreng Express Perencah Adabi
Malam tadi anak-anak Kakya yang bersekolah request nak sarapan mee. Umi ni tak fikir panjang dah terus terlintas stok mee dalam peti ais. Ok la esok pagi Umi masak Mee Goreng Express. Hehe kenapa panggil mee goreng express? Sebab mudah dan cepat sangat bila guna perencah mee goreng Adabi ni. Tak payah susah-susah nak kupas bawang dan blend cili pagi-pagi buta. Terus je Umi capai bahan-bahan ni untuk masak mee goreng express kegemaran anak-anak ni.

Bahan-bahan mee goreng express adalah :-
Mee kuning 1 bungkus
Perencah mee goreng
Telur 2 biji
Sos cili
Kicap
Sos tomato
Udang (jika mahu, Kakya ambil 4 ekor je buat ubat rasa manis udang. hehe)

Cara Masak
Panaskan minyak masak
Tumis perencah mee goreng adabi
Masukkan Sos cili, kicap 
Masukkan udang 
Bila udang dah separuh masak masukkan telur satu persatu, kacau telur bagi hancur dan masak
Masukkan mee kuning
Kacau hingga sebati dan mee kuning masak
Last sekali baru masukkan sedikit sos tomato untuk lembapkan mee goreng kita. 

Tak ada sayur ke? itu la masalah anak-anak Kakya ni susah nak makan sayur, bila masak khas untuk dorang memang Kakya tak letak sayur nanti lagi tambah kerja Kakya pulak nak kena asingkan sayur untuk dorang. Makan pun lambat nanti nak pergi sekolah.

Nampak ringkas tapi sedap, anak-anak suka 
Itu lah dia resepi Kakya masakkan mee goreng untuk anak-anak. Sebungkus memang ngam-ngam je itupun Umi kena makan last-last baru cukup untuk anak-anak. Haha...tak pe janji anak-anak kenyang. Esok semua dah besar-besar nampak nya kena goreng 2 bungkus la kan. Perencah Adabi pun kena la double jugak. Kadang-kadang siap pesan tak boleh tambah tau dah habis. Hehe.



Continue Reading

20 October 2019

FAMILY DAY KELUARGA RASHID 3D2N DI HOMESTAY VILLA SAKEENAH, ALOR GAJAH, MELAKA


Baru-baru ni Kakya dan family ada buat family day keluarga Rashid 3D2N di Homestay Villa Sakeenah, Alor Gajah, Melaka. Alhamdulillah setelah sekian lama akhirnya berjaya juga keluarga Kakya mengadakan family day ini. 

Sebelum mengadakan hari keluarga ini dah banyak tempat yang kami pantau. Dan sudah tentu banyak faktor yang diambil kira sebelum menentukan tempat untuk ber hari keluarga. Maklum lah rakyat jelata ramai sangat. hehe.. Bayangkan lah adik-beradik nya dah 10 orang, campur menantu yang dah berkahwin 6 orang. Masing-masing pun dah mempunyai anak. Jadi bila di kira-kira jumlah semua sekali ahli keluarga adalah 32 orang dan memerlukan ruang yang luas untuk beraktiviti.

Kenapa kami memilih Homestay Villa Sakeenah Alor Gajah sebagai lokasi hari keluarga.


Besar & Privacy
Homestay Villa Sakeenah adalah rumah banglo dua tingkat yang mempunyai kelengkapan seperti ;- 
>4 bilik tidur + 1, 5 bilik air. 
>Semua bilik berhawa dingin & kipas utk open bedroom. 
>Bilik utama 2 Queen bed,
>Bilik 2, 1 Queen bed & 1 Super single bed, 
>Bilik 3 & 4, 1 Queen bed + 1 open bedroom Queen bed & 1 Super single bed. 
>2 Tilam angin queen dan bantal tambahan.
>Ruang tamu & laman yang luas. 

Kemudahan yang sesuai
Kemudahan yang disediakan sangat la sesuai untuk kami sekeluarga bersantai selama 3 hari 2 malam tersebut. Antaranya adalah;-
>Kolam mandi persendirian
>BBQ pit
>Mesin basuh, kipas, cerek air, pinggan mangkuk, peti ais, dapur masak, televisyen & njoi, set kerusi ruang tamu, set kerusi makan, selimut, tuala, bantal tambahan, sejadah dan sterika.


Tempat Strategik
Paling utama sebab ianya sangat la dekat dengan lokasi kami iaitu Kuala Lumpur. Majoriti adik-adik beradik Kakya menetap di Kuala Lumpur. Dan seorang sahaja yang menetap di Johor. Jadi Melaka adalah tempat yang sangat adil bagi kedua-dua belah pihak. Perjalanan masing-masing tidak melebihi 2 jam perjalanan. Jadi tak ada lah penat sangat kan. Masa pun tak banyak terbuang atas jalan sahaja. 
Tarikan lain yang berdekatan termasuklah :-
~Masjid ~400M , Surau 100M
~5 minit - Pekan Tampin tempat membeli belah.
~5 minit – Tol Simpang Ampat Alor Gajah.
~10 minit - A'Famosa Resort Water World Alor Gajah Melaka
~10 minit - Freeport A'Famosa Outlet Village
~15 minit – Hutan Lipur Gunung Dato’
~20 minit - Gadek Hot Spring Alor Gajah Melaka
~20 minit - Tol Air Keroh Melaka

Murah & Under Bajet 
Kadar Bayaran Homestay Villa Sakeenah selama 3hari 2 malam ini adalah Rm2,200.00 tidak termasuk bayaran tempahan/security booking yang berjumlah RM300. Kami dikehendaki untuk membuat bayaran penuh semasa masuk (check in). Semasa dalam perjalanan kami terus transfer ke akaun pemilik Villa Sakeenah. 

Aktiviti sepanjang hari keluarga di Villa sakeenah


Membawang kat dapur

Membawang eh minum teh cicah biskut pingpong kat beranda rumah layan angin. sejukkk

Aktiviti malam hari dengan kekanak (Ruang tamu yang luas)

Sukaneka pada hari kedua (Laman Luas)

Happy je semua dapat bersukaneka

Husband Kakya belanja makan durian sebab dia hantu durian. rupanya ramai jugak hantu. hehe

View kolam dari arah belakang rumah

View kolam dari arah pondok 
View laman dari pondok 

Nenek pun geram ke tengok cucu mandi kolam

Pak Ucu jaga BBQ malam ni..hehe
Kami sekeluarga check in pada jam 2 petang ikutkan waktu check in yang tuan rumah bagi adalah pada jam 3petang, memandangkan ada dikalangan ahli keluarga yang tersampai awal Alhamdulillah atas budi bicara tuan rumah dapat la kunci awal. Lagipun tak ada penghuni sebelum kami masuk. Tetapi di nasihatkan untuk check out pada jam 12 tengah hari pada hari terakhir.

Baju family day kita orang pula ditempah dengan abang ipar Kakya sendiri. Dapat la murah sikit kan. Dah ramai-ramai ni nak kena bajet ke baju pulak..Hehe. Kalau korang nak order pun murah juga kot. Boleh tengok facebook beliau kalau nak order Ijal 

Sesi penyampaian hadiah dan bergambar sebelum check out.
Dapat hadiah yeah!

Hadiah yang dimenangi oleh family Kakya termasuk anak-anak. Menang grand prize tu


Umi dengan anak dara je termasuk anak dara dalam perut..hehe. 
Haris dan Yusuff 3 tahun beza sebulan je 2 orang cousin ni

Mak dan adik-beradik Kakya (10 beradik, 2 lelaki 8 perempuan)
Mak yong cubaan melarikan diri dari melompat 
Begitu lah kenangan "Family Day Keluarga Rashid 3D2N Di Villa Sakeenah". Semoga dengan aktiviti seperti ini dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan kami. Missing arwah abah (Rashid Bin Ramli). Semoga roh nya dicucuri rahmat dan tenang dengan hubungan yang kami sekeluarga bina. Al-Fatihah.

P/S : Entry ni dah lama draft, tapi baru siap dan publish baby nya dah keluar dah 6 bulan usia nya. Nama di beri Amyra. Sebab tu korang tengok Kakya comel je gemuk gedempol tu. Hehe
Continue Reading

18 October 2019

YOUTH PURIFYING CLAY MASK & HYDRATING GEL MASK


Purifying Clay Mask (Untuk kulit berminyak / Mudah Berjerawat)

Rawatan wajah segera - Detoks dan membersihkan Secara semulajadi menyahtoksin dan membersihkan kulit dengan campuran tiga jenis tanah liat yang kaya dengan mineral, serbuk arang yang halus dan abu gunung berapi dari Pulau Jeju yang bersih di Lautan Pasifik.

Rumusan ini menyerap dan menyingkirkan bahan pencemar, kotoran, dan sebum berlebihan untuk membantu meminimumkan penampilan liang pori, untuk kulit yang lebih licin tanpa menghakis atau mengeringkan kulit.


Hydrating Gel Mask (Untuk Kulit Kering)

Rawatan Wajah segera - Mengembalikan Seri Wajah

Manjakan kulit dengan kelembapan yang mendalam serta melegakan, untuk kulit yang segar dan terhidrat. Gel emas ini padat dengan asid hialuronik, jus daun aloe, dan gabungan pelbagai herba seperti Centella Asiatica dan ekstrak Chamomile yang memberikan kesegaran dan kelembapan yang berpanjangan untuk kulit yang lebih berseri.


Cara menggunakan Mask Youth 




Untuk Kulit Berminyak 
Selepas seharian terdedah kepada pelbagai kotoran, kulit memerlukan detoks yang menyeluruh. Gunakan Puryfying Clay Mask untuk detoks dan pembersihan kulit. Juga bagus untuk penggunaan sebagai rawatan tompokan untuk kulit berminyak atau bahagian kulit mudah berjerawat.

Untuk Kulit Kombinasi 
Manfaatkan kedua-duanya! gunakan Purifying Clay Mask pada zon-T anda dan Hydrating Gel Mask pada pipi anda.

Untuk Kulit Berusia 
Guna keduanya secara berturutan. Gunakan Purifying Clay Mask dan Hydrating Gel Mask secara bertuturan pada hari yang sama untuk spa wajah segera dirumah.
Atau guna secara berselang seli hari Purifyinng Clay Mask dan Hydrating Gel Mask untuk menambah nutrien dan kelembapan


Harga Youth Mask rm297.50 per set (2 mask, mana-mana set)


Ajuya Rashid
Hp / Whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Bandar Kinrara






Continue Reading