20 October 2019

FAMILY DAY KELUARGA RASHID 3D2N DI HOMESTAY VILLA SAKEENAH, ALOR GAJAH, MELAKA


Baru-baru ni Kakya dan family ada buat family day keluarga Rashid 3D2N di Homestay Villa Sakeenah, Alor Gajah, Melaka. Alhamdulillah setelah sekian lama akhirnya berjaya juga keluarga Kakya mengadakan family day ini. 

Sebelum mengadakan hari keluarga ini dah banyak tempat yang kami pantau. Dan sudah tentu banyak faktor yang diambil kira sebelum menentukan tempat untuk ber hari keluarga. Maklum lah rakyat jelata ramai sangat. hehe.. Bayangkan lah adik-beradik nya dah 10 orang, campur menantu yang dah berkahwin 6 orang. Masing-masing pun dah mempunyai anak. Jadi bila di kira-kira jumlah semua sekali ahli keluarga adalah 32 orang dan memerlukan ruang yang luas untuk beraktiviti.

Kenapa kami memilih Homestay Villa Sakeenah Alor Gajah sebagai lokasi hari keluarga.


Besar & Privacy
Homestay Villa Sakeenah adalah rumah banglo dua tingkat yang mempunyai kelengkapan seperti ;- 
>4 bilik tidur + 1, 5 bilik air. 
>Semua bilik berhawa dingin & kipas utk open bedroom. 
>Bilik utama 2 Queen bed,
>Bilik 2, 1 Queen bed & 1 Super single bed, 
>Bilik 3 & 4, 1 Queen bed + 1 open bedroom Queen bed & 1 Super single bed. 
>2 Tilam angin queen dan bantal tambahan.
>Ruang tamu & laman yang luas. 

Kemudahan yang sesuai
Kemudahan yang disediakan sangat la sesuai untuk kami sekeluarga bersantai selama 3 hari 2 malam tersebut. Antaranya adalah;-
>Kolam mandi persendirian
>BBQ pit
>Mesin basuh, kipas, cerek air, pinggan mangkuk, peti ais, dapur masak, televisyen & njoi, set kerusi ruang tamu, set kerusi makan, selimut, tuala, bantal tambahan, sejadah dan sterika.


Tempat Strategik
Paling utama sebab ianya sangat la dekat dengan lokasi kami iaitu Kuala Lumpur. Majoriti adik-adik beradik Kakya menetap di Kuala Lumpur. Dan seorang sahaja yang menetap di Johor. Jadi Melaka adalah tempat yang sangat adil bagi kedua-dua belah pihak. Perjalanan masing-masing tidak melebihi 2 jam perjalanan. Jadi tak ada lah penat sangat kan. Masa pun tak banyak terbuang atas jalan sahaja. 
Tarikan lain yang berdekatan termasuklah :-
~Masjid ~400M , Surau 100M
~5 minit - Pekan Tampin tempat membeli belah.
~5 minit – Tol Simpang Ampat Alor Gajah.
~10 minit - A'Famosa Resort Water World Alor Gajah Melaka
~10 minit - Freeport A'Famosa Outlet Village
~15 minit – Hutan Lipur Gunung Dato’
~20 minit - Gadek Hot Spring Alor Gajah Melaka
~20 minit - Tol Air Keroh Melaka

Murah & Under Bajet 
Kadar Bayaran Homestay Villa Sakeenah selama 3hari 2 malam ini adalah Rm2,200.00 tidak termasuk bayaran tempahan/security booking yang berjumlah RM300. Kami dikehendaki untuk membuat bayaran penuh semasa masuk (check in). Semasa dalam perjalanan kami terus transfer ke akaun pemilik Villa Sakeenah. 

Aktiviti sepanjang hari keluarga di Villa sakeenah


Membawang kat dapur

Membawang eh minum teh cicah biskut pingpong kat beranda rumah layan angin. sejukkk

Aktiviti malam hari dengan kekanak (Ruang tamu yang luas)

Sukaneka pada hari kedua (Laman Luas)

Happy je semua dapat bersukaneka

Husband Kakya belanja makan durian sebab dia hantu durian. rupanya ramai jugak hantu. hehe

View kolam dari arah belakang rumah

View kolam dari arah pondok 
View laman dari pondok 

Nenek pun geram ke tengok cucu mandi kolam

Pak Ucu jaga BBQ malam ni..hehe
Kami sekeluarga check in pada jam 2 petang ikutkan waktu check in yang tuan rumah bagi adalah pada jam 3petang, memandangkan ada dikalangan ahli keluarga yang tersampai awal Alhamdulillah atas budi bicara tuan rumah dapat la kunci awal. Lagipun tak ada penghuni sebelum kami masuk. Tetapi di nasihatkan untuk check out pada jam 12 tengah hari pada hari terakhir.

Baju family day kita orang pula ditempah dengan abang ipar Kakya sendiri. Dapat la murah sikit kan. Dah ramai-ramai ni nak kena bajet ke baju pulak..Hehe. Kalau korang nak order pun murah juga kot. Boleh tengok facebook beliau kalau nak order Ijal 

Sesi penyampaian hadiah dan bergambar sebelum check out.
Dapat hadiah yeah!

Hadiah yang dimenangi oleh family Kakya termasuk anak-anak. Menang grand prize tu


Umi dengan anak dara je termasuk anak dara dalam perut..hehe. 
Haris dan Yusuff 3 tahun beza sebulan je 2 orang cousin ni

Mak dan adik-beradik Kakya (10 beradik, 2 lelaki 8 perempuan)
Mak yong cubaan melarikan diri dari melompat 
Begitu lah kenangan "Family Day Keluarga Rashid 3D2N Di Villa Sakeenah". Semoga dengan aktiviti seperti ini dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan kami. Missing arwah abah (Rashid Bin Ramli). Semoga roh nya dicucuri rahmat dan tenang dengan hubungan yang kami sekeluarga bina. Al-Fatihah.

P/S : Entry ni dah lama draft, tapi baru siap dan publish baby nya dah keluar dah 6 bulan usia nya. Nama di beri Amyra. Sebab tu korang tengok Kakya comel je gemuk gedempol tu. Hehe

9 comments:

  1. Terima kasih admin blog sebab sudi bertamu di Villa Sakeenah & sudi pula menulis pengalaman ni.

    Villa sakeenah dah byk penambahbaikan utk keselesaan tetamu.
    Semua bilik dah berhawa dingin. Termasuk ruang tamu. Boleh cakap fully aircond la.
    Deko pun dah byk diubah. InsyaAllah lebih baik. Ada lg tambahan lain.

    Buat yg berminat boleh hubungi admin Villa Sakeenah di tel 012 2268230.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah tahniah.. Terima kasih atas layanan baik tuan rumah.

      Delete
  2. seronokkan kalau cuti adik beradik.. adik beradik suami ammi pun ramai. 12 org.

    ReplyDelete
  3. meriahnyaaaa! best jugak kalo dapat kumpul ramai2 kat homestay macam ni kannn

    ReplyDelete
  4. cantik, besar dan luas je tengok Villa ni. memang sesuailah untuk big family

    ReplyDelete
  5. janji hepi..in syaa allah next buat lg ..ngah kutip2 bajet yang lebih meriaj

    ReplyDelete