Showing posts with label Set Bersalin Shaklee. Show all posts
Showing posts with label Set Bersalin Shaklee. Show all posts

12 January 2015

PENTING NYA AMALAN BERTUNGKU SELEPAS BERSALIN

shaklee puchong
 
 
Amalan bertungku adalah asas kepada amalan berpantang secara tradisional yang dilaksanakan oleh masyarakat Melayu. Namun kini, semakin ramai yang mencuba amalan ini ekoran daripada kebaikannya yang diakui kepada ibu selepas bersalin.
 
Bertungku dilakukan sebelum ibu berbengkung. Amalan bertungku dilakukan sama ada menggunakan seketul batu sungai atau alat tungku yang memang banyak di pasaran. Tidak kira sama ada anda menggunakan tungku biasa atau tungku berherba, kelebihannya tetap sama kepada wanita yang mengamalkan.
 
Salah satu kebaikan bertungku adalah mengecutkan rahim dan mengeluarkan darah beku. Darah dan lendir mestilah mengalir keluar sepanjang tempoh berpantang 44 hari mengikut kepercayaan Melayu. Rahim wanita tidak akan bersih sepenuhnya jika darah berhenti awal dan ini boleh mengugat kesihatan.
 
Jadi, tujuan bertungku dan memakan jamu adalah untuk memastikan semua kotoran dan toksin dikeluarkan daripada badan. Amalan bertungku juga dipercayai dapat memecahkan lemak dalam badan yang berkumpul sepanjang mengandung, mengecutkan rahim dan organ yang bengkak kerana bersalin, mengembalikan tubuh badan kepada keadaan asal.
 
Ketika berurut, tukang urut yang mahir juga akan menaikkan rahim ibu selepas bersalin ke atas untuk mengelakkan daripada rahim jatuh dan mendapat penyakit lain di usia tua.
 
Biasanya  amalan tungku dibuat dengan cara tungku tersebut dibakar dan dibalut dengan daun serai, lengkuas, pandan dan lain-lain daun, kemudian dilapiskan dengan kain. Alat tungku ditekap pada kawasan perut dan paha selama sejam. Tetapi jika terlalu sibuk, sekurang-kurangnya peruntukkan setengah jam untuk bertungku. Bagi ibu yang bersalin secara pembedahan caesarean, perlu elakkan kawasan perut dan amalan bertungku hanya boleh dilakukan selepas tiga ke empat minggu selepas bersaliln.
 
Oleh itu ibu selepas bersalin, jangan abaikan amalan tradisional ini kerana ia mempunyai manfaat berpanjangan kepada kesihatan anda.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid (SID 920211)

sms/ whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.
Continue Reading

27 November 2014

TIPS MUDAH BERSALIN

Assalamualaikum semua..harini AR nak share tips mudah bersalin yang lalu kat wall tempoh hari...AR suka tempek info2 yang dapat kat fb masuk blog untuk catatan sendiri dan juga share dengan uolls. Tapi xigt plak AR amik kat mana..asal jumpa terus copy paste masuk draft dulu. Hehe...Jom buat rujukan sama2..AR In Syaa Allah due bulan 2 2015 nanti. Harus la buat rujukan kan.
 
  1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.
  2. Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.
  3. Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka
  4. Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction
  5. Amalkan membaca surah Maryam untuk memudahkan bersalin
  6. Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin
  7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (nanti baby lahir kulitnya bersih je)
  8. Makan kurma dalam bilangan ganjil
  9. Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby
  10. Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby
  11. Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  12. Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sbb nt koyak teruk
  13. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut
  14. Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2
  15. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air
  16. Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu
  17. Minum air Selusuh. Lebih baik kalau dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang
 
Kat bawah ni pulak AR nak share testimoni salah seorang pengguna set hamil, set berpantang dan set menyusu Shaklee...katanya Mudah bersalin.
 
 
 
"Assalamualaikum dan selamat pagi semua..Dah lama x sharing kat sini about shaklee..hari ni rasa nak share tentang penyusuan shaklee yang saya dah amalkan selama dua tahun ni..
Saya baru bersalin anak ketiga. dan sepanjang berpantang ni memang xpernah tinggal vitalea, ESP Shaklee dan Alfafa. Itu kekuatan saya yg Allah beri melalui Shaklee. Baby saya baby shaklee. Lahir dengan mudah dan masih bertenaga selepas bersalin.
 
Apa yang melegakan saya, susu saya alhamdulillah mencukupi untuk anak saya. Sementara cuti ni saya direct BF sambil2 buat stok EBM. saya pump 3 jam sekali. saya pump selalu bukan shja untuk buat stok tetapi nak galakkan lg penghasilan air susu sy.
 
Dengan vitalea, saya sentiasa bertenaga walaupun baby kerap menyusu. ESP dan alfafa pula telah membantu sy menghasilkan susu yang berkualiti dan banyak. semuanya dengan izin Allah. Anak saya tdo lena. bangun malam cuma dua kali shja dan bangun untuk menyusu. sy juga dpt tdo dgn lena.
 
Dalam bulan puasa ni, saya tambah Performance drink. memang mengenyangkan dan tidak berasa haus ataupun tekak kering. memang berbahagia dapat berpuasa dengan baby yg masih kecil.
 
Harapan saya memg besar. saya ingin menyusukan anak saya secara ekslusif selama 6 bulan dan meneruskan penyusuan sehingga umur 2 tahun.
 
saya suka shaklee..saya hamil pilih shaklee, saya berpantang pilih shaklee, saya menyusu pilih shaklee..dan saya pilih shaklee untuk kekal sihat." - Puan Norliza
 
Alhamdulillah..AR pulak yang xsabar nak bersalin dan rasa sendiri sendiri kesan dari set hamil dan set pantang Shaklee. xkan xnak cuba kan..boleh la kongsi pengalaman dengan uolls plak nnt. Buat masa sekarang AR boleh share kesan set hamil je lah..hehe..setakat ni Alhamdulillah..yang paling best xlemau2 dan kulit pun segar je.
 
Info Set Hamil Disini
Info Set Berpantang Disini
 
Untuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan AR seperti PUTRA HEIGHTS, PUCHONG, SERI KEMBANGAN, BANDAR KINRARA, ALAM MEGAH dan SHAH ALAM boleh hubungi AR untuk aturkan pertemuan.
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=c84f741b048a0721739ac52c241ba5df
 
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid

Shaklee Independent Distributor (SID 920211)
sms/ whatsapp : 012-6102263
Cod area : Putra heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan, Shah Alam  
 
 
Continue Reading

04 November 2014

5 TANDA - TANDA HENDAK BERSALIN (5 SIGN OF LABOR)


Assalamualaikum bakal-bakal ibu sekalian...sedang mengira hari untuk 'chech-in" di labor room?? hehe..pasti gundah gulana kan..pantang rasa lain skit mesti cuak..haha...macam AR kini hamil anak ke-3 In Shaa Allah mungkin banyak membantu dari pengalaman lepas. Ok,,bagi yang kali pertama ingin melahirkan pasti tertanya-Tanya apa tanda-tanda hendak bersalin yang sebenarnya ye. Ini antara yang boleh AR kongsikan.
 
1. Keluar "tanda" ('bloody show') berupa lender bercampur darah. kena la rajin pakai panties kalau dah dekat2 nak bersalin ye...apa-apa spot yang ada..senang kita nak notify.
 
2. Pecah air ketuban ('rupture of mem-branes). Sesetengah orang air ketuban akan turun. sama ada skit atau banyak. kalau skit2 tu terus pergi hospital secepat mungkin. jangan tunggu2 lagi dah.
 
3. Kontraksi yang dating tetap, bertambah kerap & bertambah sakit ('regular contractions that intensity'). Tanda ni kedua2 kehamilan lepas..saya terus pergi hospital..selang beberapa jam..terus bersalin. Lagipun doctor cek jalan je..kalau masih belum terbuka..mungkin dinasihatkan untuk warded tunggu jalan terbuka...atau balik ke rumah..dan jika sakit berpanjangan boleh datang semula.
 
4. Sakit di belakang pinggang, dating secara tetap, bertambah kerap & bertambah sakit )pain in lower back')
 
5. Sakit memulas seperti perut cirit-birit. (cramps that fell like intestinal up-set). kalau bahasa mudah...rasa macam nak buang air besar..tapi tekanan untuk membuang xde...jangan pegi teran kat dlm tandas plak...ada yang kuar baby plak. so..kena pastikan betul2 nak buang air besar atau tanda-tanda hamil. Yang ni pun AR rasa masa hendak melahirkan kedua2 anak AR sebelum2 ni. ulang-alik pergi tandas...tapi xde hasil pun. hehe..so pergi la hospital.
 
ok..Semoga dapat membantu sedikit sebanyak ibu-ibu untuk menghadapi kelahiran nanti. Kalau nak cuba Set Bersalin Shaklee jangan lupa helo AR ok.
 
Untuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan AR seperti PUTRA HEIGHTS, PUCHONG, SERI KEMBANGAN, BANDAR KINRARA, ALAM MEGAH dan SHAH ALAM boleh hubungi AR untuk aturkan pertemuan.
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=84fbd798e127f7f700c17213662213ce

Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.






 
 
 
 
 
Untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid

Shaklee Independent Distributor (SID 920211)
sms/ whatsapp : 012-6102263
Cod area : Putra heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan, Shah Alam  
 
 
 

Continue Reading

11 October 2014

TESTIMONI SET BERSALIN SHAKLEE ~ BERAT TURUN DALAM MASA 30HARI

"asyik dok bca frens punyer prubhan..hr nie nk kongsi jg...mula ambik shaklee masa pantang blan 7 baru2 nie...ms mgandung berat cecah smpai 73kg...dlm hati ms tu duk fkir mcm mn nk trnkn brt lepas bersalin nie...(risau)...bli jamu (mkn kadang2 dan x habis pun...duit jer habis beratus2 beli hu..hu..ank kuning skit stop terus mkn jamu tu...) cuma mkn vit shaklee set bersalin jer + lecithin+ alfalfa...jer,,,brt ms 30 hri waktu p klinik dah turun 58 kg....WOW!!!!! suka nyer....dan skrg teruskn dgn vit e..omega plak...blum timbang lg...tp mmg terasa dah kurus..he.he...anak2 pun ckp ..."nape mak dah x besor mcm dulu"...dlm hati punyer la suka..."wahai anak2 ku, mak dah kurus"...en hubby cm senyum jer....best nyer...alhamdulillah.....syukur...."
 
 
http://www.ajuyarashid.com/2014/08/set-pantang-bersalin-shaklee-premium.html
Klik gambar untuk info set berpantang.
 
 
Untuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan AR seperti PUTRA HEIGHTS, PUCHONG, SERI KEMBANGAN, BANDAR KINRARA, ALAM MEGAH dan SHAH ALAM boleh hubungi AR untuk aturkan pertemuan.
 
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=84fbd798e127f7f700c17213662213ce


Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid

Shaklee Independent Distributor (SID 920211)
sms/ whatsapp : 012-6102263
Cod area : Putra heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan, Shah Alam  
 
 
 
Continue Reading

11 August 2014

Set Pantang / Bersalin Shaklee Premium Pilihan Bijak

 
 
Assalamualaikum semua..harini rasa nak share tentang Set Berpantang / Bersalin Shaklee ni yang sedang hangat di pasaran. Maklum lah zaman moden ni orang dah jarang ambil jamu. Bagi tidak membuang masa lagi jom tgk apa ada dalam Set Berpantang / Set Bersalin Shaklee ni?
 
~ Set Berpantang Basic
  • Bcomplex - Membantu menstabilkan hormon badan kita, jika kurang B complex lh menyebabkan ibu dalam pantang mengalami gangguan emosi, Membantu kita lebih bertenaga dan emosi lebih seimbang, Menukarkan makanan kpd tenaga
  • Vitalea - Mengandungi zat besi yg sgat penting dalam pembentukan sel darah merah, Kekurangan zat besi blh menyebabkan ibu pucat,letih dan lesu serta tidak bermaya.
  • Zinc - Galian yg sgat penting dlm membantu proses pemulihan, Membantu proses baik luka dalam badan kita terutama luka dalaman (rahim), Pengambilan zink bg ibu yg menyusu akan membantu anak yg disusukan membesar dgn baik, Mengurangkan masalah rambut gugur, Membantu masalah KEDINGINAN selepas bersalin
  • Vitamin C - Memastikan badan kita sentiasa cukup vitamin c dalam meningkatkan antibodi secara konsisten.Vita c sgat perlu dalam membantu badan pulih dari proses kelahiran, Mempercepatkan penyembuhan luka jahitan, Memperbaiki tisu sel yg rosak semasa bersalin....
~ Tambahan Untuk Set Penyusuan didalam pantang
 
  • ESP - Ia memberi tenaga, membantu melancarkan penghasilan susu, penting untuk kelenjar dan tumbesaran, mencantikkan kulit si ibu, dan membantu kawal paras kolesterol dan memberikan rasa kenyang pada kadar yang lama. Sangat bagus utk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ibu
  • Ostematrix - Membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.ostematrix membantu dalam masalah sembelit ibu semasa berpantang.
  • Alfafa - Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU.
 
~ Tambahan Untuk Set Slimming atau kurus didalam pantang
 
  •  Omega Guard - EPA dan DHA memberi kesan positif terhadap perkembangan kognitif kepada bayi, menguraikan lemak yang terhasil sepanjang tempoh kehamilan, Mengandungi 540mg EPA dan 360mg DHA bagi menambah kualiti susu badan.
  • Lecithin - Mengelakkan susu bengkak atau tersumbat bagi ibu menyusu badan, Membantu mengurai lemak dan kolesterol dalam badan.
 
 
Fungsi Set Berpantang / Bersalin Shaklee

    • Mempercepatkan penyembuhan luka selepas bersalin sama ada secara normal atau ceaser
    • Meningkatkan susu ibu
    • Memberikan tenaga berpanjangan
    • Memulihkan libido (intik fungsi keintiman)
    • Melindungi rambut dan kuku ibu
    • Membentuk kontur tubuh menawan
    • Meningkat imuniti ibu dan bayi
    • Mengurangkan kesan strechmark 
    • Membuang toksin dari badan 
    • Mencantik dan menganjalkan kulit
    • Menurunkan berat badan 
     
    Antara Pengguna Set Berpantang / Bersalin Shaklee yang berpuas hati
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Untuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD di kawasan berdekatan AR seperti Putra Heights, Puchong, Seri Kembangan, Bandar Kinrara, Alam Megah dan Shah Alam boleh hubungi AR untuk aturkan pertemuan. 
     
     
     
     

     
     
    set pantang premium
     
     
    Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftraran.
     











    Untuk info lanjut atau pesanan
    pm di fb : Ajuya Rashid
    Shaklee Independent Distributor (SID 920211)
    sms/ whatsapp : 012-6102263
    Cod area : Putra heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Shah Alam
     
     
     
     
    Continue Reading

    21 May 2014

    Testimoni Set Berpantang / Bersalin dan Slimming Shaklee

     
     
     
     
    Assalamualaikum...tengahari ni nak share testimonibest dari customer saya. Beliau mengambil Set Berpantang / Bersalin Shaklee sekali dengan slimming. Iaitu tambahan Cinch, Herbalax dan lecithin untuk set berpantang beliau...Jom baca conversation ni....nak print  screen panjang sangat...saya copy paste je ye.
     
    ==============================================
     
    Ina : Salam akak..xpeke ina jd kurg mkn lah..tp susu bnyk..nasi sekli sehari je..ptg mnum air je..mlm minum air n biskut je..xde selera lgsung..risau nie..Sebb esp ke?rasa knyang je..badan xletih..xmcm mcm org pantang pun..
    Saya : Wsalam Ina..Boleh tau cemana ina mkn..ikut jadual yg akak suggest x.
     
    Ina : mnum esp tmbah milo dgn inch.. Mkn x.. Pastu tgari baru mkn nasi..ptg just minum milo kdbg mkn roti kdng mkn biskut kena elok xmkn terus just minum je..mlm minum esp n inch.. Je.. Mkn x..Ina risau takut anak xcukup zat.Klmarin tibang dri 85 nie dah 75..tkejut jugak..qayum dlu payah ina turun
     
    Saya : Banyak nya turun..In Shaa Allah xde pape..sekurg2 nya ina ada ambil nasi utk 1 hari tu...lagipun ada alas kan dengan biskut atau roti...asalkan jgn skip meal lgsg. Lagipun supplement dah ada zat2 dia. tu la fungsi supplement nak cover yang mana xcukup.. don't wori
     
    Ina : Ina risau la klu turun mendadak..sebab kan org kata klu turun cepat..naik pun cepat.anak ina kuat mnyusu tp bdan ina ok xletih memg beza dgn anak pertama dlu..asyik nak mkn je..pagi n mlm berjaga pun ok..xde msalah..😊
      saya : Alhamdulillah..happy kalau mcm tu. Cinch n esp akan bantu pejalkan otot2, In Shaa Allah xnaik dah,jgn risau k.

    =======================================

    Alhamdulillah..Ina happy saya lagi happy...Ina dah grab skali set pantang, menyusu dan slimming...terus daftar membership free. bulan ni juga beliau dah dapat cash rebat. Seronok ye pantang macam tu. saya belum berpeluang lagi nak berpantang dengan set Shaklee. tak sabar nak cuba. hehe...sebab masa pantang setahu saya..mesti rasa lapar..nak mengunyah sokmo org kata. sebab badan kan perlukan zat2 mknn utk tenaga. tapi ina dah buktikan set pantang Shaklee sangat membantu beliau dalam pantang dan misi mengembalikan badan ke bentuk asal. Nak join Ina skali berpantang dengan Shaklee..Jangan malu2 hubungi saya ok. Konsultansi mesti yang terbaik untk anda.














    Untuk info lanjut atau pesanan
    pm di fb : Ajuya Rashid
    Shaklee Independent Distributor (SID 920211)
    sms/ whatsapp : 012-6102263
    Cod area : Putra heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan, Shah Alam 
     
     
     
     
    Continue Reading