17 September 2014

GOUT DAN VITAMIN SHAKLEE


 
Penyakit Gout adalah sebagai salah satu penyakit sendi yang tertua, ia juga dikenali sebagai `raja segala penyakit dan penyakit di kalangan raja.' Gout menyebabkan penghidapnya mengalami kesakitan yang amat sangat dan hilang upaya untuk bergerak.
 
Gout yang boleh mengganggu rutin harian penghidapnya berlaku apabila garam asid urik yang berlebihan dalam badan membentuk kristal seperti jarum di sendi-sendi tubuh. pengumpulan jarum kristal ini mengakibatkan seseorang pesakit mengalami radang sendi dengan gejala-gejala tertentu.
 
Asid urik merupakan sejenis bahan kimia yang terhasil daripada pecahan purina atau bahan-bahan buangan di dalam tubuh. Biasanya, asid urik ini akan diserap ke dalam darah masuk ke buah pinggang untuk dikumuhkan melalui air kencing. Bagaimanapun, jika penghasilannya dalam tubuh meningkat atau buah pinggang gagal mengumuhkan bahan buangan ini, parasnya akan meningkat.
 
Paras asid urik yang tinggi ini berlaku sekiranya individu terbabit mengambil makanan yang mengandungi purina yang tinggi seperti makanan laut, hati, ikan bilis dan pelbagai jenis kekacang. Meskipun paras asid urik yang tinggi ini tidak berbahaya namun parasnya yang berlebihan boleh menyebabkan pembentukan kristal dan terjadinya gout.

Punca gout
 • Genetik ~ Faktor ini memainkan peranan yang cukup besar dalam menentukan risiko seseorang mendapat gout.6 hingga 18 peratus mereka yang menghidap gout mempunyai sejarah keluarga.
 • Berat badan berlebihan ~ Pengambilan makanan secara berlebihan meningkatkan penghasilan asid urik dalam tubuh dan risiko hiperuricemia iaitu asid urik yang tinggi dalam darah.
 • Pengambilan minuman keras secara berlebihan boleh mengganggu proses pembuangan asid urik dari tubuh.
 • Memakan makanan yang kaya dengan purina boleh menyebabkan gout atau menjadikan gout yang dihidapi semakin teruk. Segelintir individu mungkin menghadapi masalah kecacatan enzim di mana ia mengganggu proses pemecahan purina dalam tubuh.
 • Pendedahan kepada plumbum dalam alam sekitar.
 • Sesetengah individu mempunyai tahap asid urik yang tinggi dalam cecair tubuh mereka kerana pengambilan sesetengah ubat. Ubat-ubatan seperti yang disenaraikan boleh menyebabkan hiperuricemia kerana ia menurunkan kemampuan tubuh untuk Mengumuhkan asid urik seperti: Diuretik untuk hipertensi, edema dan penyakit jantung. Asid salicylic seperti aspirin dengan dos yang rendah. Vitamin niacin yang dikenali sebagai asid nikotinik. Cyclosporine iaitu ubat-ubatan yang digunakan untuk mengawal penolakan tubuh terhadap organ yang dipindahkan. Pyrozinamide, ubat penyakit tibi.
Gejala Penyakit Gout
 • Sakit pada sendi terutama pada sendi ibu jari kaki.
 • Panas pada sendi.
 • Rasa sakit yang amat sangat.
 • Merah pada bahagian yang sakit.
Pencegahan
 • Berat badan yang berlebihan sering kali dikaitkan dengan gout. Sebaik-baiknya mereka yang menghadapi masalah berat badan berlebihan ini mengawal berat badan mereka.
 • Kurangkan pengambilan makanan yang kaya dengan purina seperti hati, makanan laut termasuklah ikan bilis, udang dan sebagainya.
 • Elakkan mengambil minuman keras.
 • Elakkan makan makanan berprotein seperti daging, makanan laut, kambing. Juga elakkan minuman manis dan bergas. Ais krim, butter dan keju juga perlu dielakkan. Pengambilan air + lemon secara berterusan juga boleh mengurangkan kadar uric acid di dalam badan.
 
Supplement Shaklee Untuk Masalah Gout
 
 
1) Advanced Joint Health Tablet - Membantu meningkatkan keselesaan sendi supaya kuat dan flexible serta menyokong pergerakan.
2) ALFALFA - Punca vitamin dan mineral yang diperlukan badan. Ini dapat mengurangkan pembentukan baru uric acid.
3) OMEGA GUARD - Mengurangkan dan mengelakkan inflammatory (bengkak) pada anggota yang terkena serangan GOUT.
4) PERFORMANCE DRINK - memastikan tubuh pesakit mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.
 
 
 
Untuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan AR seperti PUTRA HEIGHTS, PUCHONG, SERI KEMBANGAN, BANDAR KINRARA, ALAM MEGAH dan SHAH ALAM boleh hubungi AR untuk aturkan pertemuan.
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=0e53dc3b8871ecd8207df9da83f683b6
 

Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.
 
 
 
Untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid
Shaklee Independent Distributor (SID 920211)
sms/ whatsapp : 012-6102263
Cod area : Putra heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan, Shah Alam  
 
 
 

0 comments:

Post a Comment