08 January 2020

MUDAHNYA BAYAR PTPTN GUNA KWSP AKAUN 2


langsai ptptn guna kwsp
Permohonan Pengeluaran KWSP Melalui Online

Korang macam tak percaya Kakya dah langsaikan hutang PTPTN. Hehe, sebenarnya memang tiap-tiap bulan kakya bayar je dari start kerja lepas keluar Universiti kan. Tapi bila dah tinggal sikit-sikit ni baru la rasa nak keluarkan KWSP untuk bayar baki pinjaman PTPTN. Lagipun tak banyak dah, so takde la guna semua duit dalam akaun 2 KWSP tu. Yang best nya mudah betul nak bayar PTPTN guna KWSP akaun 2 ni. Serius tak sangka juga semudah itu. Tinggal bawa IC je. 

Sebenarnya memang dah lama terniat nak buat bayaran PTPTN melalui KWSP ni sebab duk fikir buat apa lama-lama duit dalam KWSP tu kalau tak guna. Nak jugak guna separuh. Hehe..Sekurang-kurangnya ada alasan untuk keluarkan duit tu kan. Boleh la kurangkan komitmen bulanan tu. 

So sini Kakya share pengalaman Kakya buat bayaran baki pinjaman PTPTN guna KWSP akaun 2 di KWSP Puchong.  Korang yang rasa nak buat bayaran PTPTN melalui KWSP tu boleh la ikut cara Kakya ni. Yang penting korang kena ada I-akaun KWSP dulu. Kalau takde lagi akaun I-akaun KWSP kena la cari kiosk atau ke cawangan KWSP untuk daftar I-akaun dengan menggunakan Kad Pengenalan, Sebelum tu korang cek la dulu statement KWSP korang ada baki berapa.Lepastu boleh la buat kira-kira nak bayar PTPTN banyak mana kan. Lagi senang korang pergi je KWSP then cakap nak buat pengeluaran untuk PTPTN. (macam Kakya buat..hehe)

Masuk je KWSP Puchong terus ke Kiosk, lepastu pergi ke komputer sebelah
Cara Kakya, pergi je KWSP Puchong, lepas tu nak daftar la i-akaun kat kiosk, sekali dah daftar rupanya tak ingat bila. Hehe...So bila dah daftar kita dinasihatkan untuk terus je buat dekat komputer kat sebelah kiosk tu. Nanti ada pegawai KWSP yang akan bantu kita. Baik sangat dorang, korang tinggal isikan detail sendiri je. So tak payah fikir apa-apa nak klik kat mana ke apa betul ke salah ke kan. 

Pegawai ni la yang tolong Kakya. Lepas klik untuk kita isi detail dia tinggal. Lepastu datang lagi sehingga selesai 

Kakya keluar dari KWSP dengan sehelai kertas "successfull submission". Lepas je permohonan pengeluaran ni dibuat tunggu SMS dari KWSP untuk pengesahan cap ibu jari 

2 hari selepas buat permohonan tu terus la Kakya dapat SMS dari KWSP untuk datang sahkan cap ibu jari. 

Ambil nombor untuk sahkan cap ibu jari. Hari terakhir baru sempat pergi KWSP
Lepas dapat SMS tu terus la pergi ke KWSP semula untuk pengesahan cap ibu jari. Alhamdulillah tak menunggu lama, jumlah menunggu 2 orang masa ambil nombor. Masa di kaunter pegawai KWSP akan buat pengesahan mengenai jumlah pengeluaran dan beberapa soalan mudah. serahkan kad pengenalan, cap jari, dah siapppp. Pemprosesan dalam masa 2 minggu. Lepastu boleh la cek akaun PTPTN untuk semak baki. Adakah sudah selesai bayaran balik pinjaman PTPTN.

Itu sahaja pengalaman Kakya bayar PTPTN guna KWSP akaun 2. Makanya selesai la hutang ye wahai Encik PTPTN. Walaupun dah hampir 7 tahun menjadi suri rumah yang pernah bekerja tetap juga usaha untuk bayar hutang, Dan nasib baik ada KWSP boleh la tolong langsaikan baki hutang ni. Sekarang ni dah kurang la komitmen bulanan Kakya. Hehe...Bonus Shaklee tu bersih la untuk kita enjoy! Tiberrr. 

Cara pengeluaran di website rasmi kwsp https://www.ptptn.gov.my/kwsp-side
"Hutang mesti dibayar walaupun tidak dituntut" 
Continue Reading

12 November 2019

SELAMAT HARI LAHIR ANAKKU HARIS!!




Selamat hari lahir Haris my only son...paling hensem dihati Umi dan Papa. Hari lahir Haris yang ketiga tahun. Simple celebration je, Papa kata takde bajet. Haha..Kebetulan baru balik dari kampung pagi tu. Umi nya pun malas nak fikir nak buat apa. Dengan keadaan mental dan fizikal yang masih penat travel, beg balik kampung pun duk tepi dinding lagi. Takde mood nak buat majlis keramaian. Last-last kita orang dinner beli kek dan KFC je. Hehe muncung tak leh blah, gigih nak tiup lilin. Keesokannya baru la pergi cari hadiah untuk Haris. 


Muka happy ke apa taktau dapat surprise..hehe (diapit oleh 4 dara)

Tapi budak-budak kan, macam mana pun tetap meriah dan happy. Asalkan ada juga la sesuatu untuk Birthday Boy. 


Comel tak kek Haris? hehe..dah last minit malam tu nak makan baru nak gi cari kan tak ada rezeki nak beli kek kegemaran anak-anak. Kek coklat Indulgence Secret Resepi tak ada yang whole. Untuk kek coklat yang anak-anak makan tinggal la coklat au lait ni. Itupun dah tinggal separuh dah. Umi pun dengan kreatif nya ambil je la 6 slice. hehe. Jadi la kek petak yang comel untuk makan sekeluarga. Dah kecik comel tu memang sekali hadap je la jawab dia. Semua nya suka kek coklat. Yang best nya harga pun jadi murah lah dari bajet. hehe. 

Apa-apa pun Umi nak ucapkan selamat hari lahir untuk satu-satu nya anak lelaki Umi yang ke 3 tahun, Semoga membesar menjadi anak yang Soleh. Semoga Allah melimpahkan Rahmat kepadamu. Semoga dicukupkan usia untuk beribadah dan tercapai apa yang dicintakan dan dicitakan. Amin, Doa Umi sentiasa mengiringi disetiap langkahmu. 


Continue Reading

26 October 2019

SHELL OUT SEMPENA BIRTHDAY MA TERSAYANG

Happy Birthday Ma, Surprise!!
Tanggal 9 Oktober lepas, genapla umur Ma Kakya 60 tahun. Beliau dilahirkan pada tahun 1959. Alhamdulillah dengan umur beliau ini sihat walafiat dengan kehadiran 10 cahaya mata. Rezeki Ma juga anak-anak ramai yang tinggal dekat. Jadi sempena hari lahir Ma tempoh hari kami adik beradik sepakat untuk masak Shell Out kat rumah Kakya. Boleh buat meja panjang kat laman. hehe. 

Surprise tau...Kebetulan hari kejadian Ma masak nasi dagang, kat group whatsapp Ma dah jemput kami datang. Tapi tak ramai la yang datang sebab sibuk nak masak ni. Banyak benda nak kena buat. Selalu nya Ma yang masak kalau ada keramaian. Kami tinggal tolong sikit-sikit. Ini dah semua benda kena buat sendiri mendapat la kan. Masing-masing tak biasa masak banyak-banyak macam ni. Kena ada ketua yang berpengalaman macam ma baru la cepat. Hihi alasan kan. 

Macam mana boleh tercetus nak masak Shell out sempena sambutan hari lahir ma ni? 2 3 menjak ni orang tu keluar gi makan shell out. Tokmek Kakya pun datang dari kampung sepupu Kakya bawa gi makan shell out. Yang lain-lain duk cerita tempat masing-masing pergi makan sedap. Pakat la nak ajak pergi makan kat sana Jadi nya Kakya tercetus la idea untuk buat menu Shell Out ni. Buat sendiri lagi murah kan bila ramai-ramai macam ni. 

Bahan Mentah Untuk Shellout
Bermula la Kakda (kakak no 2) pergi beli bahan-bahan sebab dia paling dekat dengan pasar borong selangor. Alhamdulillah segar-segar semua nya..Kakya kat rumah standby je tunggu bahan mentah sampai. Sampai je terus masing-masing sinsing baju untuk masak. Menu shellout yang kami setuju ialah ketam, kerang masak cili. Kakya ditugaskan buat masakkan buttermilk. Udang, ayam dan kupang buttermilk. Manakala lala masak kicap. So tak banyak sangat kerja kan tinggal buat sos dia je then masukkan la semua bahan mentah. 

Kaklong tengan buat apa pun tak tau la tu. rosak gambar I tau. hehe

Siapp
Siap semua masakan kita letak je dulu atas meja sambil menunggu ketibaan birthday girl. Menu Shell out ialah Kupang buttermilk, Sotong goreng tepung, Udang Buttermilk, Ketam masak cili. Tidak kelihatan ayam goreng terpung, ayam buttermilk dan lala masak kicap. Puas hati makan banyak. 

Apahal parking kat dalam ni..nak prank ke terus menyorok. hehe

Dapat tangkap untuk tiup lilin

Nyanyian selamat untuk Tokmek yang melahirkan ibu kami..hehe

Ketibaan Ma dan Tokmek (Mak yang melahirkan ma kami..hehe). Kebetulan Tokmek ada kat rumah ma, usung la dia sekali. Ma dan Tokmek kena kelentong minta ikut teman adik nak ambil barang kat rumah Kakya. Tak payah turun kereta pun kata nya. So masing-masing tak bersiap la main sarung je mana sempat. Sampai je rumah Kakya kami dah buka kan pintu pagar biar VIP parking kat dalam. Kereta tetamu lain semua dah parking jauh tak bagi Ma perasan. Ahakss...teruk punya surprise. Lepas je kereta ma masuk kat dalam kami keluar dari sebelah rumah dengan kek.  

Birthday girl dibawa ke meja makan dan meja kek untuk majlis bergambar. hehe
Kelihatan nenek tengah dukung cucu yang disebut-sebut tak balik minggu ni. rupanya duk tunggu nak jumpa kat sini. Baru lepas tengok video sikecil tu lagi la rindu. 
Bacaan doa oleh 'ustaz Z' adik Kakya

Hidangan oleh abang ipar Kakya

Jom makan. Tukang masak tengok je dulu 

Orang duk sibuk dia gi posing pulak
Budak-budak letak je, boleh makan bersila untuk mak-mak yang ada anak kecil

Tokmek..Semoga panjang umur. Terima kasih melahirkan mak kami.

Birthday Girl..Semoga panjang umur untuk Ma. Maaf la atas surprise ni. hehe
Main chapklicap..ha korang tau tak.

Taktau la apa topik bapak-bapak..


Lepas makan, kemas, kita lepak-lepak. Sengaja buat petang dalam pukul 6.30 dijangka ketibaan VIP. So boleh la balik awal. Kesian pada yang nak balik jauh nanti. Ampang je paling jauh pun dari Bandar Kinrara. Ihik..ye la boleh lepak lama sikit kan. Yang lelaki dah jumpa tikar kat situ automatik pulak buat tempat solat jemaah kat situ ye

Nak balik dah, sempat la ambil gambar dengan gegulz semua. 

Terima kasih semua watak utama yang sporting

Alhamdulillah, majlis berjalan lancar seperti yang dirancang. Lagi istimewa dengan kehadiran Tokmek sebab beliau juga la kami ada di dunia ini. Nak resepi Shell out? Nanti Kakya share di lain entry ye. Daaaaaa




Continue Reading

22 October 2019

MEE GORENG EXPRESS DENGAN PERENCAH ADABI

perencah mee goreng adabi
Bahan-bahan Mee Goreng Express Perencah Adabi
Malam tadi anak-anak Kakya yang bersekolah request nak sarapan mee. Umi ni tak fikir panjang dah terus terlintas stok mee dalam peti ais. Ok la esok pagi Umi masak Mee Goreng Express. Hehe kenapa panggil mee goreng express? Sebab mudah dan cepat sangat bila guna perencah mee goreng Adabi ni. Tak payah susah-susah nak kupas bawang dan blend cili pagi-pagi buta. Terus je Umi capai bahan-bahan ni untuk masak mee goreng express kegemaran anak-anak ni.

Bahan-bahan mee goreng express adalah :-
Mee kuning 1 bungkus
Perencah mee goreng
Telur 2 biji
Sos cili
Kicap
Sos tomato
Udang (jika mahu, Kakya ambil 4 ekor je buat ubat rasa manis udang. hehe)

Cara Masak
Panaskan minyak masak
Tumis perencah mee goreng adabi
Masukkan Sos cili, kicap 
Masukkan udang 
Bila udang dah separuh masak masukkan telur satu persatu, kacau telur bagi hancur dan masak
Masukkan mee kuning
Kacau hingga sebati dan mee kuning masak
Last sekali baru masukkan sedikit sos tomato untuk lembapkan mee goreng kita. 

Tak ada sayur ke? itu la masalah anak-anak Kakya ni susah nak makan sayur, bila masak khas untuk dorang memang Kakya tak letak sayur nanti lagi tambah kerja Kakya pulak nak kena asingkan sayur untuk dorang. Makan pun lambat nanti nak pergi sekolah.

Nampak ringkas tapi sedap, anak-anak suka 
Itu lah dia resepi Kakya masakkan mee goreng untuk anak-anak. Sebungkus memang ngam-ngam je itupun Umi kena makan last-last baru cukup untuk anak-anak. Haha...tak pe janji anak-anak kenyang. Esok semua dah besar-besar nampak nya kena goreng 2 bungkus la kan. Perencah Adabi pun kena la double jugak. Kadang-kadang siap pesan tak boleh tambah tau dah habis. Hehe.



Continue Reading