21 December 2020

PENGALAMAN HAID BERPANJANGAN SETELAH 8 BULAN PAKAI IMPLAN

Gambar Implan Sumber Google
Diam tak diam dah masuk bulan ke 8 Kakya pakai Implan. Pada mula nya Alhamdulilah haid teratur. Masuk je bulan ke 8 bermula la pengalaman haid berpanjangan setelah 8 bulan pakai implan. Bulan 3 Kakya ada kongsi Pengalaman Pasang Implan Di LPKKN, Putrajaya. Tak sangka juga sebenarnya sebab awal-awal pakai tempoh hari haid setiap bulan datang dan genap je 7 hari dah boleh mandi hadas besar. Tapi kali ni dah lebih 15hari. 

Dalam 2 minggu pertama Kakya perasan darah hitam pekat sahaja. Masuk je hari ke 16 dan keatas darah merah macam baru-baru datang haid normal tu. Perasaan tu tak boleh nak bayangkan. Macam-macam ada, tak selesa dah satu hal dah lama sangat pakai pad. Takut juga kalau ada masalah lain. 

Tapi Kakya dah bersedia dengan sebarang kemungkinan dan juga kesan sampingan dari pemakaian implan ni. Sebab sebelum pasang doktor dah brift dan inform tentang kesan sampingan pakai perancang keluarga termasuk lah implanon. 

Memang rasa tak selesa setiap masa nak kena pakai pad / tuala wanita. Mula la Google sana sini macam mana nak buat. Doktor ada pesan kalau haid berpanjangan datang ambil ubat berhenti kan haid. Tapi itu la kalau boleh taknak makan ubat.. Haha.. Sebab ada terbaca bahaya juga kalau makan ubat tu. Adehh.. So Kakya masih bertahan sehingga hari ke 19. Masih berharap darah berhenti dengan sendiri nya. Alhamdulillah hari ke 19 dah tak de darah. Syukur sangat. Harap lepas ni tak de lagi la kejadian macam ni. Hehe nak mudah-mudah aje. 

Sebenarnya kat Shaklee ada 1 produk untuk stabil kan hormon iaitu GLA Complex, Sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah kitaran haid yang tidak teratur, Tapi memandangkan Shaklee kehabisan stok GLA Complex. Kakya cuba minum Vivix pada hari ke 15. tu yang hari ke 16 keluar darah merah tu. Vivix juga salah satu produk yang dapat mengatasi masalah haid berpanjangan. Sama ada akibat hormon tak stabil atau akibat pemakaian alat perancang keluarga seperti implan. 

Testimoni Vivix Shaklee period kembali normal

Vivix mengandungi resveratrol yang membantu menstabilkan hormon wanita. Jadi saya sangat sarankan mereka yang mencari ikhtiar untuk menstabilkan haid yang tidak teratur atau berpanjangan boleh la cuba Vivix Shaklee ni. 

Maklumat lanjut mengenai Vivix Shaklee - KLIK SINI 

Harga Vivix Shaklee Rm380.00 (percuma keahlian dan penghantaran) 

Untuk order boleh terus tekan icon whatsapp di blog ini. 


Ingin dapatkan rangkaian produk shaklee dengan harga ahli anda boleh mendaftar dengan bayaran yuran hanya Rm35.00 atau secara percuma dan terus nikmati potongan sehingga 20%. Klik sini untuk cara daftar ahli shaklee.











Salam 
Ajuya Rashid 
Shaklee Business Leader 
Pengedar Shaklee Bandar Kinrara
Hp/whatsapp : 012-6102263


Continue Reading

04 December 2020

CARA DAFTAR I AKAUN KWSP

Mungkin masih ramai yang belum ada i akaun KWSP. Memandangkan sekarang ramai yang akan menggunakan i akaun untuk memohon i sinar, Sini Kakya share cara daftar i akaun KWSP di Kiosk KWSP. Sangat mudah. Tinggal bawa IC dan sediakan cap ibu jari masing-masing. Hehe.

Cara Daftar i akaun kwsp
Cara daftar i akaun KWSP 
I akaun ni penting untuk korang mengemaskini profil peribadi, semak kelayakan pengeluaran, semak baki simpanan, semak penyata KWSP dan juga semak rekod caruman. Dan sekarang bakal digunakan untuk i Sinar. Serta untuk urusan di masa hadapan kelak. Tempoh hari Kakya guna i akaun untuk bayar PTPTN. Entry nya kat sini ==> Cara bayar PTPTN guna kwsp akaun 2



Langkah daftar i akaun KWSP di Kiosk

Langkah 1
- Hadir ke mana-mana cawangan atau kiosk KWSP berhampiran anda.

Langkah 2
- Masukkan Kad Pengenakan di kiosk
- Masukkan nombor telefon terkini
- Cap Jari
Langkah 3
Sumber : facebook

Kertas pengesahan pendaftaran akan keluar dari mesin kiosk seperti diatas. Selepas pendaftaran dibuat korang akan dapat sms dari KWSP yang mengandungi nama dan password sementara anda untuk digunakan untuk daftar i akaun. Sila aktifkan dalam tempoh 30hari.

Langkah 4

- Install i akaun mobile

- Pilih Sign UP dan ikut arahan yang diberikan dengan menggunakan ID dan password (rujuk sms)
- Jangan lupa tukar password sementara yang diberi ya.



Dashboard Boleh tengok keseluruhan simpanan di hari tua. Hehe
Dah selesai isi semua, taraaa dah siap dan dah boleh tengok maklumat akaun KWSP kita. Boleh tengok jumlah akaun 1 dan akaun 2 juga. Klik "View Transaction History" kalau nak tengok penyata mengikut tahun.

Traksaksi Tahun 2019
Tahun 2019 boleh nampak Kakya ada buat pengeluaran pendidikan untuk settle PTPTN. Dan juga boleh nampak Dividen tahunan.


Transaksi Tahun 2020

Tahun 2020, Pengeluaran I Lestari. Boleh nampak dah berapa jumlah kita terima dari pengeluaran tersebut.

Best kan? so tak payah dah lepas ni ke KWSP. Cuma sekali sahaja pergi ke KWSP untuk daftar i akaun ni kat kiosk. Jadi ambil satu masa untuk ke kiosk ok. Untuk kemudahan kita di masa hadapan juga. Haa siapa yang nak buat pengeluaran i sinar tapi belum ada i akaun tu boleh la buat sekarang.

Kalau nak tanya mengenai cara daftar i akaun KWSP ni, boleh je tekan icon whatsapp ok. In shaa Allah saya cuba bantu.


Continue Reading

03 December 2020

i-SINAR DIBUKA KEPADA SEMUA AHLI KWSP YANG TERJEJAS PENDAPATAN AKIBAT COVID-19 TERMASUK SURI RUMAH

Kecoh semalam lepas Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan kriteria dan butiran kemudahan i-Sinar yang kini dibuka kepada semua ahli KWSP sehingga 8 juta ahli yang layak. Yang menjadi perhatian Kakya ialah Suri rumah la. Hehe maklum la Kakya kan ber status suri rumah. Ini yang jadi dilema ni nak keluarkan ke tak nak. Ikutkan tak de keperluan pun buat masa sekarang. Tapi masa akan datang kita tak tahu. Bak kata satu pendapat belum tentu kita dapat merasa masa umur 55 tahun nanti kan. Hmmm terus kena fikir lagi sekali. Adehh.

I Sinar

So korang mana yang rasa ada niat nak buat permohonan I Sinar ni, Permohonan dalam talian bermula 21 Disember 2020. Kriteria kelayakan adalah seperti berikut:


Kategori 1
Mereka yang layak termasuk ahli yang bekerja di sektor formal, yang bekerja sendiri, yang bekerja di dalam sektor ekonomi gig, yang sudah lama tidak mencarum, yang hilang pekerjaan, suri rumah atau yang diberi notis cuti tanpa gaji.

Kriteria bagi Kategori 1 adalah seperti berikut:
  1. Ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama 2 bulan berturut-turut semasa permohonan; ATAU
  2. Ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30% dan ke atas selepas 1 Mac 2020.

Bagi kategori ini:
Tiada dokumen sokongan diperlukan;
Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP;
Ahli hanya perlu memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 21 Disember 2020.

Pembayaran untuk ahli yang layak akan bermula dari pertengahan Januari 2021.

Kategori 2
Kategori ini adalah untuk ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30% dan ke atas (termasuk pengurangan gaji dan elaun, atau pemotongan tuntutan kerja lebih masa) selepas 1 Mac 2020, yang mana pengurangan tersebut hanya boleh dikenalpasti melalui dokumen yang diberikan.

Untuk melancarkan proses pengesahan, KWSP memerlukan dokumen sokongan daripada ahli iaitu:
Slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan; dan
Notis pemberhentian atau pemotongan elaun dan / atau tuntutan kerja lebih masa.

Jika dokumen di atas tidak boleh dikemukakan, sebarang dokumen sokongan lain seperti penyata bank atau surat pengesahan majikan akan diberi pertimbangan.

Bagi kategori ini, ahli boleh memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 11 Januari 2021.

Untuk memastikan permohonan dipertimbangkan dengan terperinci, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.

Jumlah kelayakan i-Sinar

Ini tertakluk kepada baki simpanan Akaun 1 ahli berdasarkan butiran terkini seperti berikut:

Ahli yang mempunyai baki RM100,000 dan ke bawah dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran sehingga jumlah maksimum RM10,000. Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam (6) bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000.

Ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM100,000 dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran maksimum 10% atau RM60,000 (yang mana lebih rendah) daripada Akaun 1. Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam (6) bulan dengan bayaran pertama sehingga RM10,000.

Bagi memastikan kelancaran proses permohonan, ahli digalakkan untuk mendaftar i-Akaun, mengemas kini nombor telefon bimbit untuk menerima Transaction Authorisation Code (TAC) di kios atau kaunter KWSP, dan memastikan nombor akaun bank mereka adalah aktif.


Dikeluarkan oleh EPF Media Desk
Jabatan Hal Ehwal Korporat
2 Disember 2020


Baca juga : 


Sumber : KWSP 
Continue Reading

PROMOSI SHAKLEE DISEMBER 2020

Promosi Shaklee Disember 2020 ini jatuh kepada Youth Skincare!! Iaitu beli Cleanser Youth dan mana-mana produk akan dapat Pouch Bag Inspira Shaklee. Exclusive tau. Beli dua produk pun dah boleh dapat dah. Syarat dia kena beli Cleanser dulu baru add on yang lain. Youth powerful duos kata nya. Hehe.
Promosi Shaklee Disember 2020
Promosi Shaklee Disember 2020


Mari kita tengok apa yang ada dalam Youth Skincare ni dan juga cadangan Youth Cleanser beserta pasangan nya dan juga harga. Ada yang layak percuma keahlian tau. Mana-mana harga yang lebih Rm300 uolls terus layak dapat percuma keahlian shaklee dan terus menikmati harga ahli. Haaa best kan.

Luminous Gel Oil Cleansel
Youth Luminous Gel Oil Cleanser 

Youth Luminous Gel Oil Cleanser 
  • Pembersihan double cleansing di dalam satu cleanser sahaja. 
  • Menghaluskan kulit dengan menanggalkan sel kulit mati. 
  • Tidak mengandungi sabun dan tidak mengeringkan kulit. 
  • pH seimbang memberi nutrisi pada kulit. 
  • Mengekalkan kelembapan kulit. 
  • Boleh digunakan sebagai makeup remover. 
  • Sesuai untuk kulit kering dan sensitive. 
Youth Luminous Gel Oil Cleanser + Age Defense Moiturizer - SPF 50
Age Defense Moisturizer - SPF 50
  • Pelembap + sunblock SPF 50
  • Melindungi kulit dari sinar uvA dan uvB (broadspektrum)
  • Mengelakkan kerosakn sel kulit baru
  • Melindungi dari sunburn dan penghasilan jeragat
  • Melindungi kolagen di dalam kulit
  • Water-based maka seua untuk kulit berminyak dan mesra wuduk
  • Memberikan tona kulit lebih sekata.
  • Boleh digunakan sebagai makeup primer

Youth Luminous Gel Oil Cleanser + Advanced Renewal Night Cream (Light or Rich)
Advanced Renewal Night Cream (light or Rich)
  • Menggalakkan proses pembaharuan sel kulit baru
  • Meningkatkan penghasilan kolagen dan elastin menjadikan kulit lebih muda, lebih lembut, lebih cerah.
  • Membantu meningkatkan jalan untuk nutrien lalu kepada kulit (meningkatkan keberkesanan produk)
  • Meningkatkan kelembapan kulit 
  • Elak kulit rosak dari radikal bebas
  • Membantu mengecutkan jerawat dan memudarkan bekas parut
Youth Luminous Gel Oil Cleanser + Activating Serum 
Activating Serum 
  • Memperbaharui sel sebanyak 10 kali ganda lebih cepat
  • Meningkat penghasilan kolagen dan elastin suoaya kulit lebih muda, lebih lembut, lebih cerah
  • Meningkatkan ketegangan dan keserian, dan keremajaan kulit 
  • Mempunyai pam tanpa angin yang kedap udara untuk mengelakkan krim teroksida (meningkatkan keberkesanan produk)

Youth Luminous Gel Oil Cleanser + Restoring Eye Treatment
Restoring Eye Treatment
  • Mengurangkan garis halus, kedutan dan crows feet (kedudukan di tepi mata)
  • Mengurangkan sembap dan lingkaran gelap
  • Melembapkan sekitar mata - membuatkan mata nampak segar dan tidak letih 
  • Peptide Blend menghasilkan kolagen dan percepatkan pembaharuan sel kulit
  • Menyerap kelembapan sehingga 1000 kali beratnya untuk hidrasi 
  • Cooling tip untuk penyerapan mikro
  • Kesan dapat dilihat dalam 7 ke 28hari penggunaan konsisten

Youth Luminous Gel Oil Cleanser + Perfecting Skin Toner
Perfecting Skin Toner
  • Menanggalkan sel kulit mati 
  • Membersihkan sisa kekotoran yang berbaki
  • Mencerahkan kulit kusam 
  • Menutup liang pori
  • Menenangkan kulit
  • Menghidratkan kulit
  • Tidak mengeringkan kulit
  • Membekalkan nutrisi pada kulit

Youth Luminous Gel Oil Cleanser + Radiance C + E
Radiance C+E
  • Mengandungi kepekatan vitamin C dan E tulen sebanyak 20% (tertinggi di pasaran)
  • Mengurangkan pigmentasi, kedutan, garis halus, age spots
  • Meningkatkan ketegangan kulit
  • Mencerahkan dan menyerikan kulit
  • Krim berada didalam kapsul supaya tidah mudah teroksida (kerana dari bahan 100% semulajadi) dan mudah dibawa kemana-mana
  • Kapsul dari bahan biodegrable(selamat untuk bumi)

Youth Luminous Gel Oil Cleanser + Moiture Lock Day Cream
Moiture lock day cream 
  • Menarik kelembapan dari persekitaran ke lapisan luar kulit untuk menangkan dan menghidrat kulit 
  • Menyeap 1,000 kali beratnya dalam air, mengunci kelembapan, dan membentuk takungan jauh di dalam kulit
  • Membina halangan pelindung untuk mengurangkan kehilangan air dari kulit 
  • Terbukti mengekalkan kelmbapan sehingga 5 jam dipakai.

Haa itu la dia promosi shaklee bulan Disember 2020 ni. Jadi buat la pilihan bijak ye. Oh ye kalau nak beli fullset pun boleh ye. Jangan segan-segan untuk tanya Kakya. Nak cantik tak boleh malu. hehe

Ingin dapatkan rangkaian produk shaklee dengan harga ahli anda boleh mendaftar dengan bayaran yuran hanya Rm35.00 atau secara percuma dan terus nikmati potongan sehingga 20%. Klik sini untuk cara daftar ahli shaklee.











Salam 
Ajuya Rashid 
Shaklee Business Leader 
Pengedar Shaklee Bandar Kinrara
Hp/whatsapp : 012-6102263

Continue Reading

01 December 2020

TESTIMONI ESP UNTUK KURUS DAN KULIT BERJERAWAT


ESP Shaklee untuk kurus
Testimoni ESP rasa kenyang sepanjang hari.
"Nak bagitau sepanjang minum esp makan nasi sekali sehari je. Minum pagi pukul 10 atau 11 tak rasa lapar sangat. Tapi makan jugak kueh untuk alas perut. Dalam pukul 2 atau 3 petang baru makan nasi. Nasi pun tak penuh pinggan macam dulu rasa cepat kenyang. Biat beli esp untuk masalah penyakit kulit. Tak sangka pulak boleh buat rasa kenyang. Macam ni boleh la turunkan berat badan sekali kan. Diet"

Testimoni ESP untuk kurus
Testimoni ESP dan Lecithin Shaklee untuk lawas dan kurus
Dah makan nak masuk botol ketiga. Dalam 3-4 hari lagi habis la botol ke dua tu. Okey sangat2 Berak pun kerap. Dulu berak sehari sekali je waktu pagi. La ni sehari 2-3 kali. Pastu baju pon Alhamdulillah banyak dah boleh pakai selalu kat lutut ada lemak-lemak Ni lemak tu tak nampak dah. Nampak tiruih ja Nampak tulang. Peha pun rasa makin kecik sikit. Ada beli kebaya masa tahun 2015, kebaya tu size M. Memang beli yang kecik lepas tu gantung ja dalam bilik. Mula-mula beli memang tak caya boleh pakai, memang tak boleh masuk langsung . Kelmarin try masuk dah cuma ketat sikit lah. Moga-moga boleh pakai raya ni. Ada lagi 2 bulan. "
ESP Shaklee untuk kulit berjerawat
Testimoni ESP untuk kulit 
ESP terbaik bagi saya untuk parut. sangat berbeza bila ambil ESP. Masa naik jerawat parut-parut cepat hilang kalau tak dulu memang parut akan la,bat hilang. Dan kulit muka rasa tegang dan ajal juga.
Testimoni ESP Shaklee untuk kurus
Testimoni ESP Kulit sihat dan rasa kenyang 
Nak kasi feedback ni, Sejak consume ESP Shaklee ni kan kulit jarang naik jerawat, dan baru terperasan muka dah tak cepat sunburn kalau tidak tak boleh kena panas sikitmesti merelit. Kulit dah semakin ok. Tona kulit hampir-hampir nak sekata dah. Cuma tang dahi ja. Dann minum ESP ni kan cepat kenyang tau, nafsu makan takdelah macam orang gila. Even kadang-kadang tak minum eso tapi kesan dia still nampak. Bagus ESP ni. Nanti habis nak beli lagi.
Testimoni ESP Shaklee untuk kulit
Testimoni ESP jerawat hilang
Saya ambil ESP dan Vitamin C Shaklee untuk masalah jerawat saya yang teruk akibat resdung. saya makan dan buat masker vitamin C. Alhamdulillah jerawat kecut dan hilang.


Baca lanjut mengenai ESP, Klik Sini ==> Harga, kebaikan dan keistimewaan ESP Shaklee

Baca juga : 

Harga ESP Shaklee 

Harga Rm161.00
Isi Kandungan 850gm / 30 hidangan



Ingin dapatkan rangkaian produk shaklee dengan harga ahli anda boleh mendaftar dengan bayaran yuran hanya Rm35.00 atau secara percuma dan terus nikmati potongan sehingga 20%. Klik sini untuk cara daftar ahli shaklee.











Salam 
Ajuya Rashid 
Shaklee Business Leader 
Pengedar Shaklee Bandar Kinrara
Hp/whatsapp : 012-6102263

Continue Reading