05 December 2014

KENCING MANIS KETIKA HAMIL??


KENCING MANIS (diabetes) KETIKA HAMIL ialah peningkatan kadar gula dalam darah. Ini kerana pankreas tidak dapat menghasilkan kuantiti insulin yang cukup untuk mengawal gula dalam darah. Kekurangan insulin ini menyebabkan glukosa tidak dapat ditukar menjadi tenaga di dalam sel badan dan terkumpul di dalam darah secara berlebihan. 
 
Punca berlakunya diabetes ialah Perubahan hormon dalam badan (estrogen,kortisol, dan juga lactogen dalam uri) dan juga pertambahan berat badan semasa hamil. Ia adalah satu perkembangan yang sihat. Tetapi kedua-dua perubahan ini menyebabkan badan mengalami ketidakcukupan hormon yang dipanggil insulin, iaitu hormon pengawal gula dalam badan. Kekurangan hormon insulin mempengaruhi hormon dalam plasenta, kadar gula dalam darah meningkat dan ini akan menyebabkan berlakunya diabetes semasa kehamilan.
 
 
FAKTOR-FAKTOR YANG BERKAITAN DENGAN DIABETES
 1. Obesiti atau kegemukkan.
 2. Sejarah keluarga yang menghidapi diabetes.
 3. Mempunyai sejarah semasa kandungan terdahulu.
 4. Pernah melahirkan bayi bersaiz besar (lebih 4kg).
 5. Tidak aktif dan tidak bersenam.
 6. Mengambil makanan yang mempunyai kanji yang banyak dan tinggi lemak tepu.
 7. Wanita yang berumur 35 tahun keatas.
 
RISIKO KEPADA BAYI YANG DIKANDUNG
 
Penerimaan gula yang terlalu banyak dalam darah akan mengakibatkan bayi didalam kandungan cenderung mengalami masaalah kesihatan selepas dilahirkan, sekiranya ibu tidak mengawal kandungan gula, bayi yang di kandung berisiko tinggi mengalami masalah-masaalah berikut:
 
 1. Berisiko mengalami kecacatan atau masaalah dengan organ utama (jantung, buah pinggang, dan otak). Sesetengahnya boleh menyebabkan kematian dalam kandungan.
 2. Kedudukan bayi yang tidak stabil.
 3. Dipaksa dilahirkan pra-matang (sebelum 37 minggu)
 4. Demam kuning (Jaundis) yang tinggi dan berpanjangan.
 5. Hipoglisemia, gula dalam darah yang rendah.
 
 
RAWATAN MENGAWAL DIABETES.
 
 1.  Mengubah cara pemakanan, mengikut diet khusus untuk pesakit diabetes,biasanya doktor yang akan memberi diet tersebut.
 2. Bersenam 10-30minit setiap hari.
 3. Sentiasa memeriksa paras gula dalam darah setiap hari.
 4. Mengurangkan makanan yang tinggi kanji, lemak tepu yang tinggi dan penggunaan gula yang tinggi dalam makanan dan minuman harian.
 5. Ubatan dan suntikan insulin
 6. Pengambilan makanan tambahan atau suplemen juga sangat membantu untuk mengawal paras gula dalam darah.
 
 
Sesiapa sahaja boleh menghidapi diabetes semasa hamil walaupun si ibu bukan penghidap diabetes sebelum hamil, apatah lagi kepada si ibu yang sememangnya penghidap diabetes sebelum hamil. Makanan yang seimbang dan penjagaan kalori dalam makanan adalah kunci utama yang harus diamalkan sebelum hamil umtuk mengelakkan menghidapi pelbagai penyakit tatkala hamil.
 
 
SUPPLEMEN SHAKLEE YANG MEMBANTU MENGAWAL KENCING MANIS KETIKA HAMIL

 

Vita-lea Iron formula : Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Mempunyai patented Sistem Penyerapan Bioaktif utk memastikan peningkatan penyerapan asid folid kritikal. Membantu meningkatkan Hb ke paras normal semasa hamil bagi ibu yang mempunyai darah rendah.

B complex : Lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.Sangat penting dalam membantu memetabolisme kan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress ,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.
 
Vitamin C : membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Penambilan bersama Vita-lea Iron Formula meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh
 
Ostematrix : kandungan kalsium yang mencukupi di dalam diet anda, lebih-lebih lagi semasa tempoh kehamilan akan dapat memastikan bayi yang bakal dilahirkan mempunyai tulang dan gigi yang sihat tanpa menggugat kandungan kalsium yang sedia ada di dalam tubuh anda. Kalsium juga membantu untuk menghalang kekejangan otot yang dialami dalam tempoh kehamilan dan kontraksi yang berlaku disaat melahirkan.

Energizing Soy Protein : Minuman protin rendah indeks glisemik (GI) yang membantu mengawal insulin dalam darah. Ia membantu mengawal paras gula. Rendah lemak, bukan GMO dan protein biologi lengkap yang mengandungi kesemua sembilan asid amino penting.Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3.

Info lanjut Cadangan Set Hamil Shaklee disini

Untuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik button "Order Now" dibawah...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan AR seperti PUTRA HEIGHTS, PUCHONG, SERI KEMBANGAN, BANDAR KINRARA, ALAM MEGAH dan SHAH ALAM boleh hubungi AR untuk aturkan pertemuan.
 
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=132f222c336f78ae7a3158b2c7786d05
 
 
Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.


Untuk info lanjut atau pesanan
pm di fb : Ajuya Rashid (SID 920211)

sms/ whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.

0 comments:

Post a Comment