22 December 2015

WAHAI ISTERI WAJIB BACA TAU!!

Buat peringatan diri sendiri yang selalu alpha...AR lupa copy dari FB siapa..Minta maaf sangat2 lupa nak screenshot. Masa tu dalam kepala nak copy masuk draft untuk bacaan sendiri. Tapi lepas baca banyak2 kali bagus untuk dikongsi untuk para isteri diluar sana juga. Semoga di halal kan dan dapat pahala bagi penulis yang berjaya mengetuk hulu hati ceq. :)

WAHAI ISTERI

Layanlah suami dengan baik. Tawan hati mereka supaya suami gembira.
Buatlah kerana Allah.Suami kamu mungkin tidak faham kesusahan kamu, tapi Allah sedang nilai setiap kesusahan kamu. Setiap peluh, tangisan, letih, sakit badan, sakit kepala semuanya telah diberi pahala yang sangat besar.

Maafkanlah kekurangan mereka..kerana dunia ini bukan tempat tinggal kita. Syurga tempat tinggal kita yang sebenarnya.

Jagalah solat awal waktu. Walau apapun terjadi. Siapkan suami dan anak lelaki ke masjid.
Jagalah aurat kerana Allah. Jaga aurat bukan kerana kita baik. Tapi ia perintah Allah. Apalah makna cantik jika kita dibenci oleh Allah. Biarlah dunia ini nak kata apapun, janji Allah sayang kita.

Janganlah habiskan air mata di depan tv, untuk dunia. Tapi gunakanlah air mata untuk Redha Allah. Untuk umat. Untuk umat selamat dari neraka.

Sebagai ibu, Persiapkanlah anak-anakmu dalam perjuangan agama. Pesanlah pada anakmu, "Wahai anakku, Islam ini lebih mahal dari nyawa kamu dan ibu kamu.Perjuangkanlah Islam ini. Korbankan perasaan kamu untuk bawa manusia dekat dengan Allah"

Anak ialah harta paling berharga. Didik mereka dengan iman dan sediakan mereka jadi Daie. Hidupkan rumah dengan amalan dakwah dan bacaan hadis. Nikmat sangat bila rumah setiap hari wujud suasana ilmu. Lebih nikmat dari segalanya. 

Rasa macam dalam syurga walaupun mungkin rumah pondok buruk dan tiada aircond dan kipas seperti rumah Nabi saw.

Janganlah korbankan anak kita dengan beri sepenuhnya pada orang lain..!!!!!
Berilah masa didik mereka. Terbaik jadilah suri rumah sepenuh masa jika BERPELUANG.

Mungkin Anak itulah asbab dunia ini akan berubah. Mungkin kebaikan dan jutaan hidayah datang melalui mereka. Mungkin mereka akan pegang panji Islam di dunia dan di akhirat ... dengan ribuan orang di belakang mereka. 

Takpelah dunia ini kita kurang sikit. Syurga semakin dekat. Dunia ini sekejap sahaja.

Wahai isteri-isteri solehah, Kamulah harta paling bernilai. Seluruh dunia ini tidak boleh ganti tempat kamu. Untuk isteri seperti kamu. Tiada ucapan melainkan pasti hanya Redha Allah dan Syurga Firdaus tempat kamu..

2 comments: