06 October 2016

RISIKO DAN CARA MENGATASI TEKANAN DARAH TINGGI KETIKA HAMILcara mengatasi tekanan darah tinggiRisiko Tekanan Darah Tinggi Ketika Hamil 


Masalah darah tinggi bukan hanya boleh menyerang golongan berusia sahaja tetapi wanita mengandung juga berisiko menghadapinya. Ia tidak harus dianggap remeh kerana penyakit ini sebenarnya berbahaya bahkan boleh menyebabkan kematian ibu, janin atau pun keduanya sekali.

Di Malaysia, kes sebegini dilaporkan semakin meningkat saban tahun. Jadi, wanita mengandung terutama yang berisiko seperti mempunyai sejarah keluarga berpenyakit darah tinggi perlu berwaspada. Ketahui apa bahayanya kepada ibu dan bayi dalam kandungan.

Bahaya kepada ibu

1. Sawan (eclampsia)

2. Kadangkala boleh membawa kepada kematian atau koma jika berlaku keadaan eclampsia (tidak boleh bergerak) yang mana disebabkan oleh pembengkakan di bahagian otak (cerebral oedema).

3. Berlaku strok jika terdapat pendarahan di bahagian otak.

4. Kegagalan hati.

5. Pembengkakan hati

6. Kegagalan jantung.

Bahaya kepada bayi

7. Berlaku placental abruption berikutan pengasingan plasenta dari dinding rahim sebelum bersalin lalu menyebabkan pendarahan faraj dan pendarahan dalam badan hingga mendorong kepada kes kematian dan kecacatan bayi.

8. Pertumbuhan dalam rahim yang terencat di mana berikutan pencerutan salur darah yang membawa oksigen dan nutrisi kepada bayi. Tumbesaran bayi akan terencat menyebabkan berat badan bayi ringan. Bayi memerlukan bantuan pernafasan dan sokongan inkubator selepas dilahirkan.

9. Kelahiran pramatang boleh berlaku berikutan kelahiran yang mendadak. Kelahiran elektif pramatang kadangkala dilakukan untuk mengelakkan ibu dan bayi mendapat komplikasi. Kadang kala bayi akan melepaskan najis sebelum sempat dilahirkan, penyedutan najis oleh bayi itu sendiri akan berlaku menyebabkan kerosakan paru-paru.

Jika mengalami tekanan darah tinggi semasa mengandung, ikut segala nasihat doktor dan sila ambil langkah berjaga-jaga selain bersiap awal untuk melahirkan pada bila-bila masa termasuk menyediakan keperluan bayi dan ibu sebelum bersalin dan disimpan di dalam kereta.

Sumber : Majalah pa&ma

Cara Mengatasi / Mengawal Tekanan Darah Tinggi Ketika Hamil 

Fungsi utama Ostematrix Shaklee adalah :


 • Membantu meringankan stress
 • Mengimbangi tekanan darah
 • Memelihara denyutan jantung ,impuls saraf, penenang saraf
 • Menggalakkan tidur yang lena
 • Memperbaiki jantung berdebar,depresi,mood swing dan sakit kepalaFungsi utama Omega Guard Shaklee adalah :


 • Mencegah penyakit salur darah dan stroke
 • DHA dan EPA boleh menentang thrombosis
 • Menuruankan tekanan darah tinggi
 • Melincirkan salur darah dan membantu peredaran darah yang lancar
 • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
 • Mengelak ketegangan leher atau sakit kepala
 • Merendahkan kolesterol
 • Menghindar pembekuan darah di dalam badan
 • Mengawal masalah obesiti
 • Mengurangkan risiko penyakit jantunguntuk order secara online terus dari Shaklee anda boleh klik ORDER NOW ...pembayaran boleh dilakukan menggunakan KAD KREDIT atau KAD DEBIT sahaja. Bagi pembelian menggunakan Direct Transfer melalui bank atau nak COD SHAKLEE di kawasan berdekatan AR seperti PUTRA HEIGHTS, PUCHONG, SERI KEMBANGAN, BANDAR KINRARA, ALAM MEGAH dan SHAH ALAM boleh hubungi AR untuk aturkan pertemuan.Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm80.00 (termasuk cas penghantaran) seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.Untuk info lanjut atau pesanan
Pm di fb : Ajuya Rashid (SID 920211)
sms / whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Di Putra Heights, Bandar Kinrara, Puchong, Seri Kembangan dan Alam Megah, Shah Alam.
Chat Conversation End

0 comments:

Post a Comment