04 December 2020

CARA DAFTAR I AKAUN KWSP

Mungkin masih ramai yang belum ada i akaun KWSP. Memandangkan sekarang ramai yang akan menggunakan i akaun untuk memohon i sinar, Sini Kakya share cara daftar i akaun KWSP di Kiosk KWSP. Sangat mudah. Tinggal bawa IC dan sediakan cap ibu jari masing-masing. Hehe.

Cara Daftar i akaun kwsp
Cara daftar i akaun KWSP 
I akaun ni penting untuk korang mengemaskini profil peribadi, semak kelayakan pengeluaran, semak baki simpanan, semak penyata KWSP dan juga semak rekod caruman. Dan sekarang bakal digunakan untuk i Sinar. Serta untuk urusan di masa hadapan kelak. Tempoh hari Kakya guna i akaun untuk bayar PTPTN. Entry nya kat sini ==> Cara bayar PTPTN guna kwsp akaun 2Langkah daftar i akaun KWSP di Kiosk

Langkah 1
- Hadir ke mana-mana cawangan atau kiosk KWSP berhampiran anda.

Langkah 2
- Masukkan Kad Pengenakan di kiosk
- Masukkan nombor telefon terkini
- Cap Jari
Langkah 3
Sumber : facebook

Kertas pengesahan pendaftaran akan keluar dari mesin kiosk seperti diatas. Selepas pendaftaran dibuat korang akan dapat sms dari KWSP yang mengandungi nama dan password sementara anda untuk digunakan untuk daftar i akaun. Sila aktifkan dalam tempoh 30hari.

Langkah 4

- Install i akaun mobile

- Pilih Sign UP dan ikut arahan yang diberikan dengan menggunakan ID dan password (rujuk sms)
- Jangan lupa tukar password sementara yang diberi ya.Dashboard Boleh tengok keseluruhan simpanan di hari tua. Hehe
Dah selesai isi semua, taraaa dah siap dan dah boleh tengok maklumat akaun KWSP kita. Boleh tengok jumlah akaun 1 dan akaun 2 juga. Klik "View Transaction History" kalau nak tengok penyata mengikut tahun.

Traksaksi Tahun 2019
Tahun 2019 boleh nampak Kakya ada buat pengeluaran pendidikan untuk settle PTPTN. Dan juga boleh nampak Dividen tahunan.


Transaksi Tahun 2020

Tahun 2020, Pengeluaran I Lestari. Boleh nampak dah berapa jumlah kita terima dari pengeluaran tersebut.

Best kan? so tak payah dah lepas ni ke KWSP. Cuma sekali sahaja pergi ke KWSP untuk daftar i akaun ni kat kiosk. Jadi ambil satu masa untuk ke kiosk ok. Untuk kemudahan kita di masa hadapan juga. Haa siapa yang nak buat pengeluaran i sinar tapi belum ada i akaun tu boleh la buat sekarang.

Kalau nak tanya mengenai cara daftar i akaun KWSP ni, boleh je tekan icon whatsapp ok. In shaa Allah saya cuba bantu.


1 comment: