15 October 2019

BUAT PASSPORT BABY AMYRA DI JABATAN IMIGRESEN PUCHONG

Nak buat passport baby ke umi.

Pagi tadi punya cerita, AR dan suami bawa Baby Amyra untuk buat passport. Nak pergi mana? eh tak tau lagi nak pergi mana. Buat je dulu sampai masa nanti senang terus pergi je kan. In Shaa Allah doakan lah ye kita orang dipermudahkan rezeki untuk ke luar negara. 

Alhamdulillah masa AR sampai jam 10.30 pagi tu tak ada orang sangat kat jabatan Imigresen Puchong ni. Ingat masa pergi buat passport Nayli 3 ke 4 tahun lepas..sampai habis nombor lah. dah pergi awal tu. ke sebab bukan musim orang pergi bercuti. atau bukan waktu puncak kan. Jadi masa pun tak ada la lama sangat menunggu. 

Cara-cara buat passport baby senang je. Bawa sahaja surat beranak asal dan kad pengenalan Ibu (kita sendiri lah. kalau bapa budak yang bawa, bapa budak punya IC lah). Ambil nombor dan isi borang yang diberi. Borang pun kecil je. Kalau boleh pastikan ketinggian baby tu dulu sebab perlukan maklumat ketinggian. Kalau tak tahu boleh je ukur kat situ ada disediakan tempat ukur ketinggian. Tunggu sehingga nombor giliran di panggil. kalau kat Puchong ni dia panggil tak pakai nombor dah..Kat tempat kaunter nombor tu juga dorang panggil nama Amyra. Baby kan special lane. Hehe


Bawa maklumat dari kaunter maklumat ke tingkat 1 untuk proses pembayaran

Lepas dah siap urusan dikaunter tentang maklumat passport dan proses ambil gambar boleh buat bayaran di tingkat 1. Passport akan siap selepas 1 jam pembayaran dibuat. Macam AR saje je datang lepas 45minit sebab tak pergi mana-mana pun masa tu. Tunggu kat bawah je sebab tak ramai orang. Selesa juga untuk anak-anak ruang menunggu tu. Aircond pun rasa kan..tu yang penting. hehe. Kalau kat atas sedikit sesak. 

Simpan resit untuk pengambilan passport nanti.

Pergi je terus ke kaunter 12 untuk pengambilan passport tak payah ambil nombor dah. Jangan lupa bawa resit, surat beranak dan Kad pengenalan tadi untuk pengesahan. Terus je dapat Passport baby Amyra. hehe Tak sampai 2 jam dah siap buat passport baby. kalau orang dewasa mau setengah hari juga tu kalau dah ramai-ramai kan. Oh ye, Bayaran untuk passport baby Rm100.00 untuk 5 tahun.


Berpeluh juga nak ambil gambar ni, Haha..husband pegang Amyra, AR pegang handphone buka youtube kat atas lense kamera. Tak tau la berapa kali snap baru dapat yang betul-betul tengok kamera. Mulut ternganga pun biar lah. Janji pandang kamera. hehe


Taraa siap la passport nya. Hehe..Dari pukul 10.30 sampai pukul 12 tengahari bertapa di Jabatan Imigresen Puchong.  


Continue Reading

PENGALAMAN BERPANTANG DENGAN CONFINEMENT LADY PART 2


Sambungan dari Pengalaman berpantang dengan confinement lady part 1

Antara Menu Masakan untuk orang pantang ialah :



Sarapan pagi AR senang je Kak Anda akan bancuhkan ESP + Performance drinks untuk memperbanyakkan susu badan dan tidak terhidrat ketika dalam pantang. Dalam pantang kena banyakkan minum air dan protein untuk penyembuhan luka dalaman dan bertenaga. 




Lempeng Oat + Kismis


Nasi goreng ikan bilis dan lada hitam 


Nasi Goreng Kerabu pegaga


Kadang-kadang ada juga Kak Anda buatkan lempeng oat dan nasi goreng. Kalau tak nak makan AR minta Kak Anda bancuhkan horlicks panas je. Sekadar alas perut sebab Kak Anda taknak kita tahan lapar atau perut masuk angin. sedangkan AR tak rasa lapar pun sebab dah minum ESP. Tapi layankan aje lah. dah orang dah buat. hehe..alasan kan.


Antara menu masakan berpantang untuk makan tengahari dan makan malam. Untuk makan malam makan je lauk sama yang tengahari. kadang-kadang ada juga anak-anak dah habiskan lauk tengahari terpaksa la AR buat-buat taknak makan nasi malam tu. Bancuh je ESP. hehe..Taknak menyusahkan Kak Anda. 




Kerabu pegaga + Ikan selar rebus


Sup ayam kampung + Sayur pak choy 


Ikan Selar + sayur campur


ayam kampung masak halia + kerabu pegaga


Ikan tenggiri masak halia + sayur brocoli campur


Singgang Ikan tenggiri + kerabu pegaga


Ayam kampung masak halia + sayur sawi campur


Ikan selar bakar + sayur campur


Ikan selar singgang + sayur campur

Lepas makan tengahari Kak Anda akan ingatkan untuk ambil set pantang shaklee ni. Terima kasih kak. hehe. tetiba sebak pulak ingat ni. sebab Kak Anda jaga kita macam jaga anak sendiri. Kalau dia rasa ada yang tak kena mesti dia akan tanya sampai kita luahkan. Dia taknak ibu berpantang ni susah hati atau stress. Semua benda boleh bercerita untuk kosongkan fikiran orang pantang.


Vivix untuk cepat sembuh luka dalaman dan beri tenaga


Set Pantang Shaklee untuk banyakkan susu badan, pulih luka dan bertenaga

Boleh dikatakan rutin harian Confinement Lady ni sangatla padat. Lepas masak untuk makan tengahari Kak Anda akan mengurut dan bertungku Mak Tang. Siap urut, tungku dan pakai kan bengkung baru makan. Lepas dah makan tengahari dah kemas-kemas semua. Biasa nya AR akan berehat, tidur sebelah petang. Baby Kak Anda jaga sambil angkat jemuran dan melipat baju. Pukul 6 rebus air mandian untuk baby dan AR. Anak-anak yang lain pun Kak Anda uruskan untuk mandi. 

Bila malam kalau tak ada apa-apa kita orang akan tengok tv. Layan drama hehe...Masa AR pantang haritu tengah On drama Nur 2. haa tak pernah miss tau. Maklum lah viral tu. Kak Anda pula suka tengok drama-drama melayu. 

Kadang-kadang tu ajak mengurut kat ruang tamu boleh tengok tv kata nya. AR dengar je la dia bercerita tentang artis-artis atau cerita melayu ni. Nampak nya dia lagi tahu dari kita ni. hehe. Kak Anda juga ada menjaga artis-artis atau kenalan artis. Sebab mesti la ramai yang rekemen dia kan. Servis bagus, siapa tak rekemen. AR sendiri pun kawan yang rekemen. 


Bila dah nak masuk tidur Kak Anda akan ingatkan sentiasa untuk collect susu..senang untuk dia bangun malam susukan baby. Ini yang paling best pantang dengan CL ni. hehe...malam-malam tak payah bangun susukan baby. Lepas je Kak Anda balik, rasakan lah. ahakss

Alhamdulillah setiap hari mesti banyak susu untuk baby..siap boleh buat stok EBM dalam peti ais. AR kumpul stok EBM hanya dengan menggunakan silicone pump tu je. Tadah je sebelah lagi bila baby menyusu. Senang sangat tak de la nak kena basuh-basuh part electric pump tu kan. Sambil menyusu baby, susu pun keluar tanpa paksa untuk lagi sebelah. Badan pun tak penat sangat nak mengepam susu.



Kak Anda cukurkan rambut baby Amyra hari ke 7


Hari ke 8 bawa baby check kuning. Kak Anda dah siapkan susu sekali. hehe

Itu sahaja lah kenangan AR berpantang dengan confinement lady Kak Anda. Semoga perkongsian ini dapat membantu sedikit sebanyak korang yang nak cari khidmat confinement lady lepas bersalin nanti. Nak survey tu biar lah menepati keperluan kita sekeluarga. Macam AR suami sibuk nak uruskan setiap masa. Kalau ada pun weekend dan lewat malam baru balik. Tak banyak yang dia boleh bantu. Dari kita makan hati dengan kesibukan dia tu baiklah kita minta dia sediakan pembantu atau confinement lady ni kan. 




Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.



Untuk info lanjut atau pesanan
Pm di fb : Ajuya Rashid (SID 920211)
sms / whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Di  Bandar Kinrara, Bukit Jalil, Puchong, Seri Kembangan dan Taman Puncak Jalil



Continue Reading

14 October 2019

PENGALAMAN BERPANTANG MENGGUNAKAN KHIDMAT CONFINEMENT LADY PART 1


Berikutan dari Pengalaman Bersalin di Andorra, harini AR nak share pengalaman berpantang menggunakan khidmat confinement lady pula. 

Zaman sekarang ni AR percaya ramai yang menggunakan khidmat confinement lady untuk selepas bersalin kan.Mungkin ramai juga diluar sana sedang mencari-cari confinement lady untuk persediaan bersalin nanti. Buat pengetahuan semua AR ambil khidmat confinement lady ni untuk 14 hari sahaja. 

Sebelum tu AR perkenalkan nama confinement lady AR yang lebih mesra di panggil Kak Anda. beliau berasal dari Surabaya. Buat masa sekarang ni beliau menjalankan khidmat confinement lady ni secara personal. Maksudnya bukan dibawah mana-mana company macam natalyst ke apa benda tu kan. Apa-apa terus je contact beliau secara langsung. Kak Anda adalah bekas confinement lady Mustika Ratu. 

Sebenarnya kali ni ialah kali kedua AR menggunakan khidmat Kak Anda ni iaitu masa berpantang Haris pada tahun 2016. Disebabkan berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberi harus lah repeat order kan. Lepas ni kalau boleh taknak repeat order dah. hehe. Tak repeat order pun tak pe la kot. Ahakss.

Jadi, masuk je hospital terus la AR roger Kak Anda, inform AR akan bersalin dah ni. Dan kena booking awal tau Kak Anda ni kadang-kadang penuh juga. Tapi kata nya AR kan regular customer harus la dia free kan diri pada tarikh tersebut. kebetulan pula beliau baru je habis kan tempoh perkhidmatan di salah sebuah rumah customer dia.

Apa yang confinement Lady ni buat kat rumah ye? 

Tugas Kak Anda setiap hari bermula pukul 5.30 - 6.00 pagi Kak Anda dah bangun start dari menyapu dan mengemop lantai. Lepas tu mandi dan solat Subuh. Basuh baju, sidai baju, mandikan baby, sediakan mandian untuk orang pantang ni. Anak-anak yang lain pun beliau uruskan. 


Air mandian daun herba



DIY kerusi tanggas..hehe

Contoh macam anak AR,  Haris 3 tahun, Nayli 4 tahun pun Kak Anda uruskan dengan layanan yang sangat baik. Kalau boleh Kak Anda tak nak anak-anak kacau Umi dia. Awal-awal tu Haris taknak juga dengan Kak Anda Alhamdulillah makin lama makin ok. Bila nak mandi ke basuh berak ke kena main kejar-kejar dulu tu biasalah. hehe..Umi dia pun selalu kena. Nayli ok je sebab dah boleh faham kan. 

Kak Anda sangat mesra dan anak-anak pun senang nak dekat dengan Kak Anda. Penyayang pada kanak-kanak. Sepanjang tempoh berpantang dengan Kak Anda, Anak-anak AR panggil Kak Anda nenek..Kak Anda pun bahasakan diri nya Nenek. So anak-anak jadi lebih rapat dan selesa dengan dia. Kalau ikutkan penat kan nak urus semua sekali termasuk anak-anak kecil yang lain. Tapi Kak Anda nampak sangat ikhlas melayan kerenah anak-anak AR. 

Lepas dah siap urusan pagi-pagi tu Kak Anda akan memasak lauk pantang  untuk AR. Untuk anak-anak pun Kak Anda masakkan. Husband AR biasa nya tak makan kat rumah. Anak-anak ok je makan sama dengan umi dorang. Hehe paling tidak makan dengan kicap dan telur. Kak Anda la yang melayan. 

Macam dah panjang sangat je..hehe..Kita sambung next entry ye...banyak lagi nak kongsi dengan korang tentang pengalaman berpantang menggunakan khidmat confinement lady ni....PART 2




Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.



Untuk info lanjut atau pesanan
Pm di fb : Ajuya Rashid (SID 920211)
sms / whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Di  Bandar Kinrara, Bukit Jalil, Puchong, Seri Kembangan dan Taman Puncak Jalil


Continue Reading

11 October 2019

PIGMENTASI TOMPOK HITAM DI WAJAH MAKIN PUDAR

jeragat

"Mak mertua ana pakai Youth start bulan September 2018. yang pigmentasi kat pipi tu dah pudar..Pastu kulit nampak lebih glowing dan tak kusam"

Wahh..mesti mak mertua ana happy dengan Youth skincare ni kan. Selalu bila faktor usia makin meningkat pigmentasi kat wajah mula la menjelma. Dengan produk Youth Skincare Shaklee ni tompok hitam akibat pigmentasi boleh pudar..In shaa Allah makin lama makin hilang la tu. hehe..Sebab kalau tengok macam dah tak perasan dah kan. Tengok betul-betul baru la perasaan pernah ada pigmentasi kat pipi tu.


Mak Mertua ana menggunakan Set Youth Skincare shaklee full ni. Set ini mengandungi 

  • Luminous Gel Oil Cleanser
  • Perfecting Skin Toner
  • Youth Activating Serum 
  • Age Defense Mineral Moisturiser SPF 50
  • Advanced Renewal Night Cream 
  • Radiance C+E


Info Lanjut Mengenai Produk Youth Skincare Shaklee ni boleh tengok kat SINI

Kalau untuk membaiki kulit wajah yang ada jeragat boleh la cuba set youth ni ye. Jangan segan-segan nak roger AR. Sedia membantu. 




Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.



Untuk info lanjut atau pesanan
Pm di fb : Ajuya Rashid (SID 920211)
sms / whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Di  Bandar Kinrara, Bukit Jalil, Puchong, Seri Kembangan dan Taman Puncak Jalil






Continue Reading

04 October 2019

SENARAI HARGA TERKINI PRODUK SHAKLEE 2019

harga ahli shaklee

Senarai Harga Terkini Produk Shaklee Tahun 2019

harga produk shaklee

harga set produk shaklee
harga ahli produk shaklee
senarai harga shaklee

harga produk skincare shaklee


harga produk shaklee





Ingin mendapatkan barangan Shaklee dengan harga potongan sehingga 20%?? Anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan yuran hanya Rm65.00 seumur hidup. Dengan mendaftar sebagai ahli anda juga layak untuk menikmati keistimewaan lain. Hubungi AR untuk pendaftaran.



Untuk info lanjut atau pesanan
Pm di fb : Ajuya Rashid (SID 920211)
sms / whatsapp : 012-6102263
Pengedar Shaklee Di  Bandar Kinrara, Bukit Jalil, Puchong, Seri Kembangan dan Taman Puncak Jalil


Continue Reading